Grön tillväxt i te-branschen

Det vanligaste sättet för livsmedelsindustrin att öka vinsten är att sälja mer mat. I ett ekonomiskt system som ständigt måste växa innebär det att matsvinn är bra business. Det är inget enskilt ”problem” som går att isolera och ”lösa”.

Ett motargument vi ofta hör är att industrin kan hitta andra sätt att öka vinsten än att öka den faktiska mängden livsmedel som produceras. Genom att tillföra mer arbete i produktionsprocessen, ”förädla” maten, skulle det på något vis gå att minska mängden mat som tillverkas, men samtidigt få industrin att fortsätta växa exponentiellt. Företagen ska liksom kunna sälja mer och mer, men samtidigt inte sälja mer mat. Den här idén kallas ibland för ”grön tillväxt”. Men hur skulle det se ut i praktiken?

Kanske så här:

P6174759

Jacobs Douwe Egberts S.E. AB:s smarta uppfinning ”Tassimo” lurar människor att köpa och slänga en liten kaffe- eller tebryggare för varje kopp de dricker. Vi dumpstrade några lådor av deras earl grey-te, men eftersom vi inte har Jacobs Douwe Egberts S.E. AB:s särskilda maskin, skar vi upp alla kapslar och hällde i en påse. Det blev 230 gram te och 800 gram förpackningsmaterial.

Självklart försöker Jacobs Douwe Egberts S.E. AB ändå hävda att Tassimo är ”hållbart”. Kapslarna går tydligen att ”återvinna” om du åker till ett särskilt ställe på andra sidan stan, och dessutom används ingen energi i onödan vid bryggningen (hur mycket används i produktionen, transporten och ”återvinningen” av kapslarna? produktionen av maskinerna?).

Så här marknadsförs det:

tassimo-hallbarDet kunde ha varit satir.

En kommentar till “Grön tillväxt i te-branschen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *