Kommentar om tillsatser

Så här skriver vi i kommentarsfältet på Andreas Jakobssons blogg, om e-nummer, planerat åldrande och matmagnaten Mats-Eric Nilsson:

försök till analys som kombinerar kritik av tillsatser med kritik av planerat åldrande:

konserveringsmedel har ett enda syfte: minska svinnet.

anledningen till att industrin vill minska svinnet är för att minska det konstanta kapitalet i produktionsprocessen och därmed öka profitkvoten (det var länge sedan konserveringsmedel var ett försäljningsargument).

att kapitalismen skiter fullständigt i människors hälsa är nog alla medvetna om. att citygross/nilsson väljer att fokusera på tillsatser är just därför: alla känner till detta redan. här finns det en allmän uppfattning att liksom tämja och kapitalisera på. istället för kritik av kapitalismen får vi varor som marknadsförs till ”medvetna” kunder. och istället för en vetenskaplig bedömning av vilka tillsatser och hur mycket konserveringsmedel som är hälsosamt, får vi populistisk reklam som är emot alla konserveringsmedel, oavsett mängd, oavsett faktiskt hälsofara (t ex godtas inte bensoesyra, trots att det förekommer naturligt i lingon). samtidigt undviker industrin genom ”självsanering” lagstiftning som hotar minska profitkvoten.

men: när marknaden blir mättad måste kapitalisten pga konkurrensen med alla medel hitta sätt att fortsätta öka försäljningen, för annars gör någon annan det. ökad försäljning blir viktigare än att behålla samma profitkvot. lite extra konstant kapital investeras (svinnet i industri- och föräljningsleden) i förhoppning att fler produkter säljs (och slängs i konsumentledet).

vi ser alltså en motsättning mellan kapitalisternas försök att 1) öka profitkvoten och 2) öka försäljningen. hur denna motsättning tar sig uttryck rent konkret varierar, och vi ser uttryck för båda tendenserna: produkter med ohälsosamt mycket konserveringsmedel i, samt produkter med onödigt lite konserveringsmedel i.

vi behöver prata om båda dessa tendenser samtidigt, och undvika att legitimera kapitalismen genom att applådera någon av de två tendenserna.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *