Problematiska djur

Frågan om människors behandling av icke-mänskliga djur är intimt sammanknippad med matsvinn och dumpstring. Se bara hur djurfabriker framhålls som en ”lösning””problemet” med matsvinn, både av Tristram Stuart, i nyhetsmedia och en ny bok.

Därför vill vi tipsa om en ny avhandling av Per-Anders Svärd som heter ”Problem Animals”. Här finns en sammanfattning på Svenska.

Den är intressant även ur ett allmänt perspektiv på reglering. I vår tolkning visar den bland annat att statlig reglering kan vara lömsk och att även om en viss lag framstår som ”steg i rätt riktning”, så kan den i praktiken fungera precis tvärtom.

”Tvärtom skulle man kunna hävda att den [djurskyddslagen] öppnade helt nya områden för djurexploatering genom att avskaffa det gamla förbudet mot att uppvisa ”uppenbar grymhet” precis i en tid då uppenbar grymhet mot djur började institutionaliseras i stor skala. Samtidigt kunde lagen, på symbolpolitikens nivå, lätt framställas som ett betydande, till och med historiskt, framsteg för djuren.”

Tänk på det i framtiden när ni hör media okritiskt hylla lagarna i Frankrike och Massachusetts.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *