Finn svinnfelen!

Här kommer ett läxförhör för att se om du gjort din Dumpstrat-läxa! Se om du hittar 5 fel i det här inslaget i Aktuellt den 2 november. (Facit under filmen)

 

1. 00:26: Alla dessa miljoners miljarder som matsvinnet påstås ”kosta”. Läs mer i inlägget Trasiga fönster, ekosystemtjänster och dumpstring.

2. 00:36: En butiksföreståndare ojar sig över att hen ”måste” slänga mat som inte ”håller måttet” eller närmar sig utgångsdatum. ”Vi kan inte sälja det”. Jo det kan ni, men det genererar inte maximal vinst. Den butiksägare som inte eftersträvar maximal vinst riskerar att bli utkonkurrerad. Alltså: Marknadsekonomin gör det logiskt rationellt att slänga fullt ätbar mat, när den inte längre går att sälja tillräckligt dyrt. Läs mer i inlägget Halva priset är för dyrt

3. 01:21: ”Nu har vi lyckliga grisar.” Eller så har ni Svinnsvin med kroniskt inflammerade magslemhinnor.

4. 02:10: Att göra biogas och elektricitet av fräsch och fullt ätbar människomat är svinntrolleri. Om att utvinna en mikroskopisk del av energin i maten är att ”ta tillvara” på den, då vet vi inte längre vad den här frågan handlar om. Vi trodde det handlade om att vi var emot slöseri, inte för?

5. 03:16: Reportern berättar triumferande att resterna av 25 ton mat är några grisar som står upp till knäna i lervälling. Att föda upp djur på matsvinn är slöseri, dvs motsatsen till att ta tillvara maten. Människor hade kunnat äta den direkt, men det hade inneburit minskad vinst för industrin.

Fjäska för Dumpstrat-redaktionen och fyll på med fler fel i kommentarerna! (Det finns fler.)

En kommentar till “Finn svinnfelen!

  1. Pingback: Äta Med Ögonen AB – Klockrena sätt att tjäna pengar på matsvinn, del 2 | Dumpstrat

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *