Kort om Frankrikes eventuella svinntrolleri och våra unkna gamla värderingar

2012 sade sig Frankrikes regering vilja halvera matsvinnet till 2025. Parlamentet har nu röstat igenom en lag som förbjuder matbutiker att förstöra mat. Om den även röstas igenom i senaten måste matbutikerna ge svinnet till välgörenhet, grisar eller kompostera det. Butiker större än 400 kvadratmeter tvingas ha samarbetsavtal med välgörenhetsorganisationer.

Det är en god nyhet att Frankrike underkänner marknadens självsanering. Enstaka butiker som frivilligt ”tar sitt ansvar” kommer alltid vara undantag. Oavsett om de är dåliga entreprenörer som inte har vett att ta betalt för sina varor, eller om de är smarta PR-nissar som utnyttjar en het debatt.

Men frågan är hur mycket av sitt matsvinn som de franska butikerna måste ge till välgörenhet. Troligtvis kommer det allra mesta bli djurfoder eller kompost, vilket knappast kan ses som någon större minskning av matsvinnet – snarare som ett sätt att trolla bort det ur statistiken. I Sverige bränner vi upp matsvinnet i värmeverk och tar på så sätt vara på lite av energin i den. Men det är vi väl överens om är slöseri?

De franska butikernas intresseorganisation, Fédération du Commerce et de la Distribution, klagar på att lagen går för hårt åt matbutikerna, eftersom de står för en så liten del av det totala matsvinnet. Trots att den svenska branschorganisationen inte missar chansen att ljuga om att hushållen är den största boven, så är det inte en inte helt ogrundad kritik. I debatten blandas ofta matsvinn och butikssvinn ihop, och begreppsförvirringen har kanske nu fått effekten att politikerna kan göra en liten symbolisk reglering, som inte får några större ekonomiska konsekvenser för livsmedelsindustrin i stort, men får regeringen att verka handlingskraftig.

För vad skulle hända om vi avskaffade matsvinnet idag? Svinnet i livsmedelskedjan är 30-70%, beroende på hur en räknar. Säg att det ”bara” är en tredjedel av all mat som går till spillo. Vad skulle hända med alla bönder och livsmedelsföretag om vi skulle producera, sälja och köpa 30% mindre mat imorgon än idag? Det skulle ju bli ekonomisk kris och massuppsägningar! Hela vårt ekonomiska system bygger på att vi hela tiden ökar omsättningen, produktionen och vinsten. Om ekonomin slutar växa blir det ”kris”. Politikerna är bakbundna av detta faktum och kan aldrig göra så stora regleringar att det på allvar påverkar industrin negativt.

Förmodligen är det så vi ska förstå den lag som Frankrike kanske kommer att stifta. Matsvinnsdebatten är svår att hantera för politikerna, eftersom många människor lever med en lite gammaldags moral som säger att det är fel att slänga mat. Men det är inte fel att slänga mat i kapitalismen, det är bra business! Det är tillväxt och arbetstillfällen! Och för politikerna gäller det att ta beslut som får oss ekonomiskt korkade väljare med unkna gamla värderingar att vara glada, samtidigt som de inte sabbar så mycket för företagen.

4 kommentarer till “Kort om Frankrikes eventuella svinntrolleri och våra unkna gamla värderingar

  1. I Sverige har vi biogas-anläggningar och grejer dit mycket matavfall körs. Har dock ingen aning om hur effektiva de anläggningarna är i praktiken – och allt måste ju fraktas med lastbil rätt galna sträckor (t.ex. vill jag minnas att Umeå kommun kör sitt till Skellefteå). Det är förstås säkert inte ens allt avfall som fraktas heller då anläggningarna lär ha en maxkapacitet, varpå resten bränns.

    Sedan är ju alla argument för biogasanläggningar som man får höra snarare att ”vi sparar kosing på att separera det”. Samt att – vilket är en bra slutsats i inlägget ovan – att det förstås inte löser själva problemet i första början. Att det finns ett gigantiskt matsvinn.

    *lyssnar på Kreti och Pleti – Psalm till tillväxten*

  2. @MMN-o: Ja, att göra biogas av fullt ätlig mat är ett sådant oerhört slösaktigt sätt att göra biogas på… Knappast en ”lösning” på något. Snarare trolleri.

  3. Hej! Jag skulle så gärna vilja prata dumpstring i mitt radioprogram. Jag inte du maila mig eller tipsa mig om nån från STHLM som jag kan prata med? Med vänlig hälsning, /Robert

  4. Pingback: Problematiska djur | Dumpstrat

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *