Kan vi så kan alla?

Ikväll hittade vi branflakes, diverse ost, kaffe, grönsaker osv osv. Vi var fem som delade på maten och på bilden är det ”bara” ett av hushållens del.

Ibland funderar vi på varför inte alla som känner till att det går att hämta mat gratis bakom butikerna också gör det. Det är ju så lätt! Tror vi. Det är en risk att en som frigan blir dryg och oempatisk och att en börjar fnysa åt fattiga som inte dumpstrar, trots att de vet om att det går.

Men alla kan inte dumpstra. Det finns massor av skäl: skam, kvällströtthet, funktionsnedsättningar osv osv. Ramsan ”kan jag så kan alla” är väldigt ideologisk. Det vore inte förvånande om Fredrik Reinfeldt tänker så: ”kunde jag bli stadsminister så kan alla bli det, om de verkligen verkligen vill och försöker”. Folk får skylla sig själva om de inte drar in 1,84 miljoner kronor om året!

Men så är det ju inte.

4 kommentarer till “Kan vi så kan alla?

  1. Jag kommer inte ut och dumpstrar så ofta jag skulle vilja främst på grund av att jag är orolig för väktare och polis. Och kvällströtthet… Vad har ni för erfarenheter av att bli påkomna och kan en åka dit på något när en bara tar mat från en olåst container som inte är inhägnad egentligen?

  2. Hej Malin,

    Vi har blivit påkomna flera gånger av polis, men de har aldrig gjort en anmälan. De har skrämts lite och tagit personnummer och utdelat ”ajabaja”. Men flera poliser har sympatiserat och tyckt att det var en bra grej. Det lönar sig nog att kunna spela trevlig och ha rätt hudfärg och papper dock.

    Ingen har, vad vi vet, någonsin blivit dömd för något i samband med dumpstring i öppna containrar/tunnor. Det var något fall i Dalarna där dumpstrare blev anmälda för ”egenmäktigt förfarande”, men det fallet lades ner.

    Men i låsta/inhängnade containrar är det ju ”olaga intrång”.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *