Det ospektakulära slöseriet

Det systematiska slöseriet med mat kan vara svårt att se för de som inte arbetar i livsmedelsindustrin, eller för de som svinnet har normaliserats. Ett sätt att få upp ögonen för detta fruktansvärda slöseri med resurser och människors och djurs arbete är att titta i livsmedelsbutikernas containrar.

Butikssvinnet är i jämförelse en ganska litet, men det är ändå chockerande att se och bada i, särskilt vid tanke på att det verkliga slöseriet sker i andra delar av kedjan. Men grundproblemet med butikernas svinn är detsamma som i den övriga livsmedelsindustrin: de ekonomiska drivkrafterna.

Igår kväll hämtade vi massor av ost från en (1) container. Herrgård, prästost, sture, brännvinsost, grevé, brie, mozarella, ädelost, grynig färskost, pizzaost, någon salt ost…

Visst ser det ganska spektakulärt ut?

Det verkliga svinnet i livsmedelsindustrin är svårare att visa lika tydligt. I dokumentären ”Det gigantiska slöseriet” finns bilder på berg med bananer, men något som aldrig kommer gå att visa lika tydligt är hur mycket mat vi slösar bort när vi processar den genom djur.

Att exempelvis producera havremjölk genom att låta en ko äta havren och sedan klämma ut en vitt sekret genom djurets bröstvårtor halvvägs i havremjölksprocessen kanske kan se gemytligt ut (??) men i själva verket är det en svinnmaskin. Det är ett sätt att få oss att konsumera mer mat, utan att faktiskt stoppa all denna mat i vår egna munnar. Tyvärr är detta svinn är inte lika iögonfallande som butikssvinnet, det syns inte i form av förpackade lagrade lyxostar, utan som avföring och osynlig värme.

Det är svårt att förstå är hur sjutton någon kan tro att slöseriet kan minska i en kapitalistisk tillväxtekonomi. I det system vi tvingas leva i arbetar den mäktiga livsmedelsindustrin dag och natt med att hitta på sätt att öka produktionen och konsumtionen.

Och det går inte att öka produktionen och minska svinnet. Hur skulle det gå till ens? Genom att lura folk att äta mer? Genom att öka antalet människor? Eller genom att få folk att ständigt avla fram och förslava fler och fler djur som kan äta upp den ständigt ökande produktionen? Eller vänta, vore inte det lite… slösaktigt? Är inte det svinn?

10 kommentarer till “Det ospektakulära slöseriet

 1. Hej Dumpstrat. Ni är en stor del av inspirationen till min kommande månad av i princip enbart dumpstermat som inleddes idag. Er blogg är så sjukt tydlig, välformulerad och i enlighet med vart jag står så det kommer nog hända att jag länkar till er då och då, när jag försöker formulera något ni redan sagt.

  Adressen är scrapmat.wordpress.com.
  Tack!

 2. >Hahahahahah alltså folk SVÄLTER och de slänger detta. WTFFFsdfiosdfsdfsdfjiskljsfjsfsdfjklfsdklfsdlsdfljksdljksdf varför är denna värld så skev. Alla politiker ska avrätttas, hejboms

 3. Pingback: Den barnsliga utilitarismen | Dumpstrat

 4. Jag tycker att du tog upp en väldigt bra poäng med att svinnet som slösas på köttindustrin. Den syns inte på samma sätt som en hög med bananer, eller alla sopor som slängs, den blir aldrig visualiserad.
  Jag tänker en av de bästa sätten att minska matsvinn är att äta en vegansk kost.
  Hjälper det att dumpstra? finns det andra sätt att påverka?

 5. Pingback: Kort om Frankrikes eventuella svinntrolleri och våra unkna gamla värderingar | Dumpstrat

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *