Vi borde kanske inte driva den här bloggen

Att sopdyka i livsmedelsbutikernas containrar är att ta stickprov på marknadsliberalismen. Friganer är tulltjänstepersoner framtidens tjänst, vi gör slumpmässiga besök hos några enskilda butiker och beslagtar den mat de försöker undanhålla människorna.

Men matsvinnet kommer inte upphöra (eller ens i långa loppet minska) bara för att butikerna plötsligt slutade slänga mat, precis som narkotikamissbruket inte skulle försvinna bara för att smugglingen och därmed tullens beslag upphörde.

Så länge det är ekonomiskt gynnsamt att skapa svinn kommer aldrig problemet med matsvinnet att lösas. Tvärtom.

Saken är den att när vi här på bloggen fokuserar på butikssvinnet riskerar vi att få människor att tro att matsvinn = butikssvinn. Men butikssvinnet är en mycket liten del av det totala svinnet. Butikssvinnet tjänar endast som ett (väldigt) tydligt exempel på hur systematiskt industrin slösar med resurser och djurs (inklusive människors) liv och arbete.

Så: Vi borde kanske inte driva den här bloggen.

Risken är att livsmedelsindustrin, för att rädda sitt anseende, ser till att livsmedelsbutikerna helt slutar slänga mat. Det är inte svårt. De kan anamma Dumpstrats förslag på en 1-kronaslåda1. Eller starta butiker med endast utgående varor, som DN rapporterar om idag från USA 2. Det skulle visserligen innebära väldigt mycket mer transporter och sannolikt ändå en del svinn från den butiken, men ändå. Butikssvinnet skulle i princip upphöra. Matsvinnet skulle dock fortfarande vara gigantiskt och ökande i allt högre takt (pga den exponentiella tillväxten).

Risken är att vi blir nyttiga idioter. Om Dumpstrat bidragit till att sätta likhetstecken mellan butikssvinn och matsvinn, kommer matsvinnsproblemet i allmänhetens ögon vara ”löst” när livsmedelsindustrin ”självsanerat” sig och butikssvinnet är borta. Industrin kan så att säga offra lite svinn (det har de råd med) för att få fortsätta med business as usual och i ökande takt svinnla bort maten där det lönar sig mest – i produktionen, processandet och hushållen.

Paradexemplet på hur branscher ”självsanerar” är det spärregister som telemarketingindustrin införde. De ”löste” själva problemet med telefonförsäljare, för att slippa reglering och förbud. Och alla vet hur bra det fungerade.

Alla som dumpstrar politiskt har detta dilemma. Men vi hoppas att det är möjligt att vara tydlig med att dumpstring bara är ett litet exempel, med att butikssvinnet inte är huvudproblemet utan ett litet symptom på en felprogrammerad värld.

Industrins påstådda ”lösningar” må vara tecken på att vi når ut, att vi bildar opinion, att livsmedelsindustrin känner sig pressad. På så sätt är det positivt. Men ”lösningarna” i sig kommer alltid att vara PR-kupper, försök från branschen att släta över de grundläggande problemen.


1. Istället för att slänga maten, kan de lägga den i en ”alla varor 1 kr”-låda vid ingången till butiken. Det vore mindre arbete än att släpa den hela vägen till containern och sophämtningen skulle bli billigare. Vi lovar att svinnet skulle försvinna på några minuter.

2. Men den enklaste och slugaste lösningen är att sprida en nyhet om att problemet kommer lösa sig någon gång i framtiden. Att vi är ”på väg”. Livsmedelsindustrin har använt den taktiken med kött länge nu – ”odlat kött” kommer ”inom 5-10 år”. Allt löser sig, sitt ner i båten! (Men i själva verket finns ju redan odlat kött – det heter sojakött och seitan. Men det är för billigt och svinnfritt för att branschen ska vilja marknadsföra det)

3 kommentarer till “Vi borde kanske inte driva den här bloggen

  1. Har personligen aldrig sett det som att matsvinn = butikssvinn utifrån eran blog, just eftersom ni har varit duktiga på att alltid nämna hela perspektivet samt ta upp artiklar och saker som inte bara berör butikssvinn. Det är det som gör er blogg så bra jämfört med många andra som bara visar sina dumpstringsfynd. Samt att om det skulle vara så att ni hjälper till att minska svinnet i butikerna så är det ju ett bra steg på vägen, ingen total lösning, men jag tror ju mängden svinn minskas. Skulle det inte ske och skulle det öka på andra sätt, så finns det ju massa mer att skriva om angående det. Så sålänge ni orkar, så fortsätt skriv, ni gör ett bra jobb! 🙂

    (P.S. Era mer djupgående och undersökande artiklar samt de med nya/intressanta vinklar på annars för vanliga synsätt är de mest intressanta.)

  2. Pingback: Kort om Frankrikes eventuella svinntrolleri och våra unkna gamla värderingar | Dumpstrat

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *