Svinnvinklarna

Det är svårt att bemöta de mängder av artiklar som hävdar att ”hushållen är den största boven”. Och ännu fler är alla de som bara utgår från det som en sanning, som likställer matsvinn med potatisskalen vi skrapar ner i komposten.

Här är några exempel från nyhetsflödet den senaste tiden:

Vinkeln: Matsvinn är något som hushållen sysslar med.

Vinkeln: Matsvinn är något som fega individer sysslar med.

Vinkeln: Matsvinn är något som omedvetna matbarbarer med fel livsstil sysslar med.

Vinkeln: Matsvinn är ett problem som enskilda konsumenter kan lösa, men det räcker med att de bryr sig om sig själva och sin egen hälsa, då löser de problemet automatiskt.
Vinkeln: Matsvinn är något som olydiga skolelever orsakar genom att inte äta upp. (Det är absolut inte något som livsmedelsindustrin och Oy Karl Fazer AB sysslar med.)
Vinkeln: I höginkomstländer som Sverige handlar matsvinn om det enskilda individer skrapar från sina tallrikar.
Vinkeln: Matsvinn är något som individer på skolor och äldreboenden orsakar.
Vinkeln: Matsvinn beror på att människor inte äter upp och är för fega för att fråga om doggybag.
  • Testfakta provar olika potatisskalare och har satt rubriken ”Stort svinn med fel potatisskalare”. Någon från kampanjen matsvinn.nu uttalar sig om att vi borde ”reflektera mer över hur mycket som försvinner när man skalar”. Testet och rubriken köptes av DN, HD, GP, GD, UNT, NT, Smålandsposten, Tidningen Ångermanland m fl. (23 augusti)
Vinkeln: Matsvinn är något som uppstår när individer i hushållen skalar potatis.
Faktum är att vi under de senaste veckorna endast hittade en enda liten notis i Sydsvenskan som beskriver matsvinn som ett industriellt problem.
Vi har kanske missat någon rättvinklad artikel och det är inte nödvändigtvis fel på alla artiklar ovan, men sammantaget visar detta på ett fullständigt felvinklat nyhetsflöde. Om medias vinklingar skulle spegla de faktiska förhållandena, borde 70% av alla artiklar beröra det industriella svinnet. Och de fåtal artiklar som ändå skulle handla det enskilda människor slänger borde diskutera de olika sätt på vilket industrin orsakar även detta.

4 kommentarer till “Svinnvinklarna

  1. Petitess i sammanhanget, men i det sista exemplet är väl det svinn man talar om snarare ”jobbigt när man lagar mat att man inte kan utnyttja hela moroten” än samhällsnivåsvinn. Det tycker jag kan få vara okej.

  2. Hej Edvin!

    Jag har egentligen inga invändningar mot testet som sådant, det kan få vara okej. Har inte heller några invändningar mot att det rapporteras om att Karlshamn minskat sitt tallrikssvinn med 5 gram.

    Invändningen är att mediabilden sammantaget är fullständigt snedvriden. Dessutom vriden på det missvisande sätt som livsmedelsbranschen önskar och de facto lobbar för.

    Det spelar liksom ingen roll för livsmedelsbranschen om allmänheten börjar se matsvinn som en plånboksfråga eller en ”medveten livsstil”-fråga, så länge det inte är en fråga om hur industrin slösar.

  3. Fast det finns ju olika typer av svinn. Det där låter som samma kritik Jonas Gardell fick på Torka aldrig tårar, ”varför skriver du inget om lesbiska/heterosexuella/nutiden/osv?”, jo för att nu handlade det om något annat. Det svinn som tas upp i testet är inte stornivåsvinn och sammankopplas inte på något vis med samhällsproblemet matsvinn, utan nämns bara som en av alla störiga grejer man kan råka ut för hemma och förebygga om man är lite smart. Det tycker jag man bör få skriva om, utan att varje gång man överhuvudtaget nämner matsvinn i något sammanhang behöva göra en samhällsvinkel på det av nödtvång. Testet försöker inte ge sken av att potatisskalarnas effektivitet skulle göra någon skillnad i ett större perspektiv än på diskbänken, för det är inte det artikeln handlar om.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *