Matstrejken avslutad i protest

Innan jag påbörjade matstrejken var jag tveksam. Skulle verkligen läsarna fatta? Tänk om de trodde att jag gjorde det som en ”prestation”, för att visa mig duktig, att jag ville vara en ”förebild”, eller – gudinnan fördöm! – ”cool”.

Själva idén var att det skulle framgå hur löjligt enkelt det är att vägra köpa mat. Jag skulle framstå en lite som karikatyr av en hungerstrejkare. På grund av vårt bisarrt slösaktiga ekonomiska system finns det ju massor av mat, helt gratis, i livsmedelsbutikernas containrar. Att sluta köpa mat är. ingen. prestation. över. huvud. taget.

Som för att det inte skulle undgå någon skulle jag i inläggen klaga på hur jobbigt det var att ha för mycket mat hemma.

Detta är inte retoriska piruetter eller överdrifter. Jag är allvarlig. Det är lättare att dumpstra än att handla mat, av framförallt tre skäl:

1. Containrarna har (oftast) öppet 24 timmar om dygnet.

2. Du behöver inte strula med betalning.

3. Du är inte tvingad att välja i lika hög grad som i affären.

Nu är jag dock kränkt och besviken. Allt för många har i missriktad välvilja berömt mig för matstrejken, utan att fatta poängen. Tänk dig hur det skulle kännas för en karikatyrtecknare att bli gratulerad till att hen ritar verklighetstroget. Så känner jag nu. Och matstrejken är därmed officiellt* avslutad. I protest.

/Hannes

* Den avslutades redan i april inofficiellt, men jag har inte idats skriva inlägg om det eftersom förklaringen krävde en förolämpning av er, våra läsare. Vilket är ”otaktiskt”, enligt förståsigpåare.

10 kommentarer till “Matstrejken avslutad i protest

 1. Jag vill fortfarande ha en invägning nu i efterhand för att se hur mkt du gått upp av svältkosten:)

 2. Det är lugnt, det finns vi som tar din plats. Inte ett inköp sedan 31 december 2012. Bra jobbat

 3. Du avled väl inte av att avbryta matstrejken hoppas jag! Saknar de tänkvärda vinklingarna av sakernas tillstånd.

 4. Hej Anja! Nejdå. Denna del av redaktionen har bara deppat ihop lite denna sommar pga sakernas tillstånd, inget allvarligt, det blir nog fart på bloggen snart igen 🙂

 5. Och en annan del av redaktionen har utökat sitt offline-liv, vilket betyder mindre tid till bloggande. Men hen kommer nog snart tillbaka till datorn och Dumpstrat ska vi se 🙂

 6. Som sagt. levde på dumpstrat hela vintern 2011 just för jag inte hade möjlighet att strula med betalningen. har aldrig haft så stor frys och kylskåp som då. var tvungen att bokstavligen ge bort mat. skitjobbigt.
  har många ggr drygat ut kassan med dumpstring. dock var jag lite för politisk i min enda coopaffär jag kan dumpstra hos vilket ledde till att de införde en halvpriset hylla. både bra och kontraproduktivt för en dumpster.
  hannes du glömmer ju att du också slipper stå i kö och att hamna bakom långsamma pensionerer som på något magiskt sätt lyckas köra med sig vagn så den blir dubbelt så bred ;.)

 7. Är du dum i huvudet? Man köper väl den mat som man behöver? Jag behöver nog fler än 3 anledningar för att jag ska tycka att ”dumpstra” ska vara en bra idé. Det är vidrigt och snålt att äta från en container!

 8. Tack för kommentaren Måns! Om du klickar runt lite på bloggen så ska du se att det finns mycket fler än tre anledningar. Läs t ex inlägget ”Därför fungerar inte avfallsskatt” http://dumpstr.at/2015/12/10/darfor-fungerar-inte-avfallsskatt/

  Att äta direkt ur en container kan absolut vara lite vidrigt, beroende på hur smutsig den är. Vi dumpstrar mest förpackad mat, som vi sköljer av när vi kommer hem. Men senast igår hände det att jag ville ”stajla” och åt en marsipankyckling direkt från en påse i containern.

  ”Snål” är ett komplext begrepp som både kan vara positivt och negativt. Jämför t ex ”bilen drar inte mycket bensin, den är snål” och ”miljardären är snål, hen betalar sitt hembiträde alldeles för låg lön”. När det gäller att snåla med resursförbrukningen på jorden tycker vi det är positivt, och tackar därför för komplimangen!

  Lycka till!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *