Ny stad, nya containrar

Delar av Dumpstrat huserar numera i en annan stad, och vi har gett oss ut för att botanisera bland containrarnas ”sopor”. Tack vare Trashwiki fick vi napp på första försöket.

Ibland råder det något slags uppfattning om att vi inte ska dela ställen med varandra, att en frigan liksom måste göra sig förtjänt av sina fynd genom att själv hitta sina containrar. Vi på Dumpstrat tycker annorlunda. Det finns ingen som helst prestige i att hitta ett nytt ställe, däremot finns det en enorm prestige i att fylla i detta nya ställe på Trashwiki.

Varför? Därför att det inte är friganer mot friganer, och därför att det är en högst odramatisk företeelse att dumpstra. Det är däremot ingen odramatisk företeelse att mat kastas, och det måste vi tillsammans råda bot på genom att uppmärksamma dumpstringen så att alla får veta hur bisarrt det är att vi lever på butikernas så kallade ”sopor”. Trashwiki är ett sätt att organisera oss på. Det är tillsammans vi är starka.

Och dessutom, en personlig knorr på den egoistiska vinningen av att dela: Det är bara när vi vet att det är fler personer som dumpstrar vid samma ställe som vi har sinnesnärvaro att faktiskt bara plocka med oss den mat som vi verkligen behöver och vill ha. Annars går en ofta helt bananas och plockar med sig typ alla försakade bananer för att rädda dem undan sopdöden. Men den här gången tog vi bara en klase, ekologiska och rättvisemärkta* fortfarande förpackad i sin påse, och hade faktiskt närvaron att lämna en del mat (läs: fruktansvärda mängder) eftersom vi tänkte att andra kanske skulle komma och förbarma sig över den. Tillsammans tömmer vi soprummen.

I övrigt tog vi med oss två förpackningar alfalfagroddar, bäst före-datum ej passerat (såklart). Flera kilo felfri paprika (här fick vi hålla i oss lite, eftersom det fanns så mycket paprika i containern att det knappt hade gått in i en bil ens, om vi haft en bil (vi cyklar). Supergott mörkt danskt rågbröd med solrosfrön, bäst före-datum ej passerat (varför skriver vi ens detta, det är ju aldrig passerat när maten kastas). Felfri kronärtskocka (MUMS!). Felfria citroner. Felfria färska blåbär. Felfria vindruvor, så när som på 3 st som vi plockade bort.

Nästa gång kanske vi inte klarar av att bara ta en klase bananer och en förpackning bröd. Skivad banan på mjukt bröd är ju så himla gott, och om du styckfryser skivad banan så kan du göra världens fräschaste smoothie när som helst.

Vi behöver en större frys.

 

* Dumpstrat vill å det bestämdaste ta avstånd ifrån uppfattningen att en kastad banan kan kallas vare sig ekologisk eller rättvisemärkt. Det är naturligtvis högst icke-ekologiskt och oerhört orättvist att någon har slitit på bananplantagen för att bananerna i fråga ska kastas.

En kommentar till “Ny stad, nya containrar

  1. Tack för fotnoten om det ekologiska/rättvisemärkta. Jag blir irriterad på dumpstrare som resonerar att de gör världen en extra tjänst när det tar hand om slängd ekologisk mat, när det i själva verket kanske gör att handlaren minskar inköp av dessa varor eftersom de inte säljs.
    Gör som jag, ta lite av pengarna du sparar på att äta gratis och sponsra rättvisemärkt och ekologiskt då och då.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *