Basta till bilsvinnet

De senaste veckorna har det diskuterats etik och moral i medierna.

En av huvudfrågorna har varit: Är det rätt eller fel att bränna upp bilar?

En överväldigande majoritet, från vänster till höger, anser att det är fel att tända eld på fordon.

Caroline Szyber (kd) skriver på sin blogg:

”…skadegörelse är aldrig ok. Hur frustrerad man må vara har man alltid ansvar för sina egna handlingar”

Och utvecklar i GP:

”Människan är förnuftig och kan välja mellan att göra bra och dåliga saker. Så låt oss vara tydliga, vad som är etiskt och moraliskt rätt respektive fel avgörs inte av tillgången på arbeten och fritidsaktiviteter.”

Jonas Sjöstedt (v) instämde i riksdagen idag:

”Så till bilbränderna och stenkastningen i Husby och på andra ställen /…/ Självklart är de oförsvarliga. Självklart finns det ett individuellt ansvar för varje människas handlingar. Det kommer man aldrig ifrån.”

Detta gläder oss på Dumpstrat. Slöseri med naturresurser och människors arbete är precis det vi vänder oss emot på denna blogg.

Det är förkastligt att bränna upp en bil, att inom loppet av en sekund – poff! – göra sina medmänniskors slit i gruvorna och bilfabrikerna till intet. På samma sätt är det ett hån mot vår moder, Jorden, att gröpa ur hens inre, skövla ytan och förpesta atmosfären för att tillverka en bil, och sedan bränna upp den.

Basta till bilsvinnet!

Huruvida vi ska ha så många bilar i framtiden som vi har nu kan diskuteras. Men även om vi bestämde oss för att ta det (nödvändiga) beslutet att drastiskt minska antalet, så är det inte rimligt att göra det genom förbränning av fordonen. Materialen ska återvinnas. Motorerna ska formas till vindkraftverk, av stolarna ska vi sy kläder, karosserna ska hamras till cyklar och plogbillar. Aldrig någonsin ska vi bränna upp funktionsdugligt material vars produktion plågat och pinat människorna, de andra djuren och naturen.

För en vecka sedan hade försäkringsbolagen räknat till 150 bilbränder under upploppen runt om i Sverige. Det sammanlagda bytesvärdet på bilarna uppskattades till 7,5 miljoner kronor. Oacceptabelt slöseri, anser vi på Dumpstrat (samtidigt som vi slänger in en liten brasklapp om att materialvärdet i plogbillstillverkningen eventuellt understiger det beräknade bytesvärdet).

Men vi kan inte låta bli att tycka att upprördheten över bilsvinnet är lite oproportionerligt, med tanke på att matsvinnet i Sverige under en enda vecka uppgår till 50 000 ton (enligt FAO, som inte ens räknat med det djurfoder som vi människor skulle kunnat äta) och att det mesta av denna mat bränns upp i värmeverk.

Stoppa matbränderna!

Var är de extrainsatta riksdagsdebatterna?

Var är de upprörda debattinläggen om etik, moral och individuellt ansvar?

Några frustrerade bilbrännare är relativt harmlösa i jämförelse med matbrännarna. Matvandalerna är oerhört mycket mäktigare och deras systematiska skadegörelse förintar betydligt större värden. Matsvinnsligisterna individuella ansvarstagande skulle kunna göra verklig skillnad.

Människan är förnuftig och kan välja mellan att göra bra och dåliga saker. Det kommer man aldrig ifrån.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *