Parabeln om den purfärska moroten

Vårt inlägg Lösningen på mättnadsproblemet är en översikt över de dolda drivkrafter som är de huvudsakliga orsakerna till det allra mesta av matslöseriet. Men eftersom lyxifiering, planerat åldrande och svindlerisvinn inte är helt uppenbart för var och en, det behöver förklaras, riskerar hen som endast fokuserar på ”teorier” och ”analyser” (hur rätta och riktiga de än må vara) att råka ut för att köra huvudet rakt ner i debatträsket.

I en värld där allt tänks i form av varor, där åsikter ska ”förpackas” och alla individer ska ha ”sin egen sanning”, hitta sin alldeles unika åsiktsstil för att vara en unik debattsnöflinga med ett ”unikt perspektiv”, är det en överhängande risk att den alarmerande kunskapen om industrins inbyggda slösaktighet (med naturresurser och människors arbete och liv) nedvärderas till ”en sida i debatten”, ”en intressant aspekt” eller ”ett sätt att se på saken”.

På ett sätt är den här bloggen ett försök att sätta käppar i hjulet för ett sådant tänk. Lite paradoxalt känns det som att ju längre ner på mikronivå vi går, desto mer obestridligt blir det att makronivån är sjuk.

En enda purfärsk slängd morot avslöjar att hela det ekonomiska systemet är genomruttet.

Här är fyra varor som vi hittat den senaste tiden, som inte är i närheten av att vara dåliga.

  • Hur kommer det sig att just denna ciderflaska slängdes, när det finns massor av människor som gärna skulle druckit den?
  • Hur kommer det sig att just dessa fina ekologiska morötterna slängdes, när det finns massor av människor som gärna skulle ätit dem?
  • Hur kommer det sig att just denna burk soltorkade tomater slängdes, när det finns massor av människor som gärna skulle ätit den?
  • Hur kommer det sig att den ekologiska havrekrossen slängdes, när det finns massor av människor som gärna skulle ätit den?

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *