Planerat åldrande, del 3 – Lohmanders

Många produkter som lanseras nuförtiden är ”färska”. ”Färsk” pasta, ”färsk”-pressad jos, ”färsk”-ost, ”färsk” mjölk, osv, osv. Det är inte en slump – det kallas planerat åldrande (vi har tidigare skrivit här och här).

Ju mer vi slänger i hemmet, desto mer säljer industrin. Ju sämre hållbarhet på varorna, desto mer vinst och profit. Det finns alltså mycket pengar att tjäna på att försämra hållbarheten på varor genom att börja göra ”färska” varianter.

En vara som vi hittat riktigt stora mängder av det senaste året är Lohmanders ”färska” såser.

Såserna är förpackade i luftförorenade förpackningar, måste stå i kylskåp och har kortare hållbarhet än andra såser.

Att hälla såser i lufttäta förpackningar är inte rymdraketsingenjörskonst – det har hittills varit det självklara sättet att förpacka dem på. Många såser kan stå rumstempererat i månader utan konserveringsmedel. Men inte Lohmanders.

Att förpacka i lufttäta förpackningar är inte dyrare. Det är billigare, eftersom dina varor inte behöver fraktas i kylbil eller stå i kylda lager. Men en ordentligt förpackad vara får ju mindre svinn, och säljer ju därmed sämre.

Måste vi skriva något om marknadsliberalismens sjuka drivkrafter? Nä va?

3 kommentarer till “Planerat åldrande, del 3 – Lohmanders

  1. Pingback: Planerat åldrande, del 4 – Knäckebröd | Dumpstrat

  2. Pingback: Planerat åldrande, del 7 — Ridderheims | Dumpstrat

  3. Pingback: DIY torkugn | Dumpstrat

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *