Den dyraste maten är den vi slänger

På vår dörr har vi en tydlig skylt som det står ”Ingen reklam” på. Det händer trots detta att vi får reklam instoppad i brevinkastet. Det händer att vi, om vi är på ett sådant humör, faktiskt tar upp reklamen för att kolla avsändaren som vi redan ringer upp och ber dem sluta skicka reklam till oss eftersom vi inte vill ha den. Idag var en sådan dag.

Vi hade fått en reklamtidning från ett av alla dessa företag som levererar matkassar med recept hem till folk. När vi tog upp tidningen och bläddrade i den för att kolla hur vi kunde kontakta företaget i fråga, så hittade vi en formulering i deras ”ledare” där företagets VD beskriver hur detta att minska matsvinnet ligger hen varmt om hjärtat. Tidningen innehöll således ett reportage om matsvinnet.

Våra dumpstringshjärtan började naturligtvis att slå, för det här är ju sådant som vi går igång på. Så även denna gång, förutsägbara som vi är. Och förutsägbara som ca ALL ANNAN MEDIA är så staplades de vanliga lögnaktiga klichéerna på varandra, återigen.

Vi har inte hittat reportaget på nätet, så vi delar det genom en bild. Klicka på bilden för att få den större, så du kan läsa reportaget.

Det börjar redan i ingressen:

Den dyraste maten är den vi slänger. Fall inte för ”ta tre betala för två”. Genom att äta upp maten vi köper kan det onödiga matsvinnet minimeras, vilket både är billigare och bättre för miljön.

För det första så tycker vi på Dumpstrat att ”ta tre betala för två” är för dyrt. För det andra så är det en vanligt förekommande men inte desto mindre allvarlig lögn att matsvinnet kan minimeras genom att vi (hushållen) äter upp maten vi köper. I artikeln skriver Karin Weiborg att ”det största svinnet sker i hushållen”. Det är direkt fel. Det är inte hushållen som är boven i dramat.

Vi upprepar, eftersom det verkar vara svårt att nå fram med detta budskap: Det är inte hushållen som är boven i dramat.

Det. Är. Inte. Hushållen. Som. Är. Boven. I. Dramat.
Dumpstrat har nämnt detta flera gånger, till exempel 10/4-12, 8/8-122/11-12, 8/11-12.

Låt oss säga så här: Vi börjar känna oss som papegojor. Vi är trötta på det. Vi är trötta på att den strukturellt inbyggda felkonstruktion i det kapitalistiska system som vi kallar marknadsekonomi förbises, och att ansvaret (och skulden!) istället läggs på hushållen, som dessutom genom massiv propaganda (även känd som reklam) påverkas att överkonsumera.

Men okej. Nu är artikeln skriven, och vi fick den trots att vi medelst en skylt på dörren undanbett oss denna propaganda. Texten förekommer, och vi kan inte låta bli, för vi är på det humöret idag. Så vi bemöter väl den då (dock med en stor jävla suck som soundtrack).

Detta kan vi göra för att minska matsvinnet, säger artikeln (tillsammans med Dumpstrats kommentarer, dessa är av pedagogiska skäl kursiverade):

  • Förvara maten rätt.
   Här tipsas om att sänka temperaturen på kylskåpen. Kom igen, det är väl knappast miljövänligt (något som åberopades som viktigt redan i ingressen). Vi på Dumpstrat förespråkar lite mer miljövänliga förvaringsstrategier. Torkugn är ett bra förslag.
  • Köp bara det du vet att du behöver.
   Hahaha! För den som dumpstrar är det här lite svårt. En frestas ju liksom så gärna att ta mer än en någonsin kommer kunna äta. (Observera att Hannes alltså öht inte köpt någon mat sedan den 19 oktober 2012, några vegankorvar undantagna inför midvintersolståndet.)
  • Laga mat på rester.
   Eller på sopor kanske.
  • Titta, lukta och smaka.
   Kanske det enda vettiga som står i artikeln. Bäst före-datum är inte en naturlag. Det har vi redan uppmärksammat här på Dumpstrat. Vi undrar dock hur artikeln förhåller sig till att butikerna kastar varor vars bäst före-datum inte passerats än. Detta kommenteras inte i artikeln, synd, hade blivit intressantare då. (Här verkar det som att vi för en sekund glömde bort att den här artikeln inte är journalistik, utan reklam. Så dumt av oss.)

”Varje gång vi slänger en avokado slänger vi 200 liter vatten” säger Louise Ungerth, chef för konsument- och miljöfrågor på Konsumentföreningen Stockholm. Enligt artikeln har hon länge arbetat för ett minskat matsvinn bland konsumenter. Dumpstrats råd till henne är: Fokusera till exempel på matbutikerna istället, som i så fall kastar tusentals liter med vatten.

Plötsligt tappade vi orken. Pallar inte kommentera detta mer. Over and out, för den här gången.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *