Och igen pga DN

DN:s ledare (7/11) kommenterade inslaget i Aktuellt. Först skriver ledarskribenten:

”En tredjedel av all mat som produceras i världen går till spillo. Vid det här laget torde den siffran vara välkänd.”

Den här siffran kommer från FAO:s rapport Global food losses and food waste. Det gläder oss att DN känner till siffran. Men det hade glatt oss ännu mer om de faktiskt hade läst rapporten som de refererar till, eller om de åtminstone hade bläddrat igenom den och tittat på bilderna. Då hade de nämligen fått syn på den här grafiken:

Enligt FAO står alltså produktion till och med försäljning för en mycket större del av matsvinnet än konsumenterna. Läs mer här.

Antingen har inte DN läst rapporten, eller så är de medvetet ohederliga. Senare i ledaren står det nämligen:

”Som sagt, affärer, storkök och restau­ranger kan göra mycket. Men det största ansvaret tycks ligga på konsumenterna, …”

Just detta citat lyftes även ut i marginalen, samt verkar vara ursprunget till rubriken.

Hur, DN, åtgärdar vi det systematiska svinnet i industrin genom att ”äta upp”?


Tycks!?

5 kommentarer till “Och igen pga DN

 1. Det finns någon övertro på individens totala självständighet i samhället som inte är sund. Tron att individen inte påverkas av reklam och värderingar som finns i samhället, det som anses normalt. Ur ett liberalt synsätt så ligger allt ansvar på individen och det är väldigt tydligt nuförtiden och särskilt tydlig i tidningar som DN. När ett holistiskt synsätt saknas så händer sådant här. Fingrar pekas på individen istället för att se hela problematiken. Ett företag har större resurser och möjligheter att ta hand om avfall på ett miljövänligt sätt än jag som konsument.
  Jag tycker man borde lägga ännu mer ansvar på företag som säljer varor till konsumenten. Jag ska kunna gå till en elektronikkedja och lämna tillbaka batterier, kartonger och plast från tv-spelslådan och trasig elektronik. Jag ska kunna gå tillbaka till Konsum med mina tomma förpackningar för återanvändning eller återvinning. Det skulle driva fram smartare och bättre förpackningar som är bättre för konsumenten och miljön.
  Därmed inte sagt att individen saknar ansvar men hur ska jag med plånboken kunna påverka när jag kan välja mellan kedja A eller kedja B som säljer exakt samma varor?
  Det bästa vore att inte köpa nya saker hela tiden men vi är långt från den lösningen just nu när Tornby, Hageby och Marieberg är de nya kyrkorna.

 2. Steve, jag håller med dig.

  Men ibland slår liberalismen över i mig, och jag får för mig saker som att det ÄR upp till individen ändå. Att organisera sig med andra individer för att få till en systemförändring. För som ensam individ har en ju inte så mycket att säga till om i den här världen. Men tillsammans så kanske 🙂

 3. Pingback: tacolasagne « vegannasol

 4. Bra bemötande av DNs felaktiga uppgifter, och kometent resonemang. Skulle inte ni kunna skriva en debattartikel till papperstidningen som svar? Skulle kunna få mycket mer gonomslag än att bara bemöta DN på bloggen!

  Petter

 5. Pingback: Och igen pga Lantmännen | Dumpstrat

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *