Svinnsvinen igen och igen

Igår lyckades två tidningar oberoende av varandra upprepa myten att ”hushållen är den största boven”. Denna faktoid skrev vi om i våras i inlägget Vem är det verkliga svinnsvinet?

Sundsvalls tidning 20121101:

Medräknat hushållens bananskal, kaffesump och paprikors kärnhus,
och borträknat stora delar av industrin, ja!

Nya Wermlands-Tidningen  20121101:


Eh, nej.

NWT har till och med gjort ett tredimensionellt hålkakediagram som ska illustrera hur hemska hushållen är. Men i hushållens tårtbit är alltså det oundvikliga avfallet medräknat. Skal, sump, blast, osv. Hushållens oundvikliga avfall utgör 65% av deras totala mängd, medan alla som dumpstrar vet att industrins ounvikliga avfall endast är en bråkdel. I diagrammet jämförs alltså päron med äppelskrutt. Dessutom är stora delar av livsmedelsindustrin är inte ens medräknad – jordbruket är helt utelämnat.

Och sist men inte minst – när hushållen slänger mat har industrin och politiken ett delansvar, för att inte säga huvudansvar. Hade företagen exempelvis satsat sina marknadsföringspengar på att sälja torkade och väl förpackade vegetabiliska varor med lång hållbarhet istället för snabbruttnande djurkött och komjölk, då skulle svinnet i hushållen minska dramatiskt. Men eftersom de vill göra så stor vinst som möjligt, gör de hellre reklam för så slösaktigt tillverkade (”lyxiga”) varor som möjligt. Med riktade skatter och subventioner skulle detta kunna motverkas, men istället subventionerar politikerna kött och mjölk och förstärker effekten av det ohållbara profitintresset.

Marknadsföring och prissättning är helt avgörande för vilka varor vi köper i butiken. Att beskylla hushållen för att de köper varor med kort hållbarhet, när branschen marknadsfört och politikerna subventionerat just dessa varor, är svårt ohederligt.

2 kommentarer till “Svinnsvinen igen och igen

  1. Pingback: tacolasagne « vegannasol

  2. Pingback: tacolasagne | vegannasol [vegansk mat für alle]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *