Tomat- och böngryta

Även om vi dumpstrar, så kan det ju vara roligt att ändå äta efter årstiderna. Eftersom matbutikerna inte direkt tar in varor efter årstiderna (det går ju att äta i princip alla frukter året om, sjukt egentligen) så kastas alla olika typer av varor året om. Det som möjligen kan förutsäga om särskilt mycket av någon vara kommer kastas är ju olika reklamkampanjer (där just den aktuella varan sedan återfinns i bisarra mängder i containrarna).

Men, som sagt, vi kanske också vill äta efter årstiderna ibland, trots att vår dumpstring gör att alla marknadens produkter alltid är tillgängliga via butikernas sopiga svinnlande. Därför har vi nu lagat en god sensommargryta, som vi tycker passar fint nu när temperaturen kryper nedåt och löven börjar skifta i vackra gulröda färger. Färska tomater och gröna bönor hittar vi nästan jämt, känns det som.

Gryta med tomat och gröna bönor, 4 personer
2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
800 g tomater
2 msk olivolja
en stor knippe (ca 400 g) haricorts verts/gröna bönor
grönsaksbuljongtärning
en skvätt balsamvinäger
salt, vitpeppar

Skala och hacka lök och vitlök, skiva dessa. Skär tomaterna i bitar. Hetta upp oljan i en kastrull där du fräser lök och vitlök i ett par minuter. Tillsätt tomat, fräs i ytterligare några minuter. Tillsätt haricorts verts, buljongtärning, och en liter vatten. Låt alltsammans koka upp. Smaka av med balsamvinäger, salt, vitpeppar och låt sedan soppan sjuda i ca 30 minuter.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *