Matslöseriskandalen

Här är en kort video med Tristram Stuart som på ett bra sätt sammanfattar slöseriets omfattning.


Vi på Dumpstrat vill dock invända mot Stuarts vurm för grisproduktion.

För det första är det problematiskt att alls börja svara på problemformuleringen ”vad ska vi göra av det ofrånkomliga avfallet?”, när den största delen av det som slängs inte alls är sådant avfall. I Det gigantiska slöseriet visas exempelvis en japansk butik som ger matavfall till ”ekogrisar”. Där är det väldigt tydligt att det som ges till grisarna inte är ”oundvikligt” avfall. Istället fungerar den japanska modellen som ett sätt att dölja problemet, som ett sätt att lura oss själva att systemet fungerar.

Att processa fullt ätbar mat genom grisar är inte effektivt! Även Stuart medger detta i mitten videon.

Men framförallt: Det är inte etiskt försvarbart att producera kött. Dödandet av grisarna är naturligtvis huvudproblemet, men det är inte heller särskilt omtänksamt att mata grisar med rutten och dålig mat. Stuart drömmer om att avfallet ska ”tillagas” innan det ges till grisarna, men faktum är att vissa gifter som bakterier tillverkar inte neutraliseras av uppvärmning. Det är anledningen till att det t ex inte hjälper att steka gammalt ris – gifterna är kvar, och de orsakar akut magsjuka. Människor och grisar överlever för det mesta sådant, men det är djurplågeri att medvetet utsätta djur för sjukdom.

7 kommentarer till “Matslöseriskandalen

 1. Jag kan hålla med dig till viss del men faktum är att djur har ett annorlunda imunförsvar än människor och därför blir de inte lika ofta förgiftade av dålig mat som vi, de är tåligare… Visst, om du matar en gris med gammal fisk som utvecklat clostridium botulinum så kan grisen få botulism och dö, och det är ju inte särskillt hedervärt.. Men att göra djurmat av fläskfileén du dumpstrade men som luktar lite skumt är, mig veterligen, ingen fara alls! 🙂

 2. How ever, om man på något sätt kan införa ett system där bara den faktiskt dåliga maten slängs så är det mycket bättre att omvandla avfallet till biogas. I Lund (vet inte hur det ser ut i resten av Sverige) har man börjat utveckla detta genom att installera avfallsbehållare i restauranger och storkök. Allt organiskt avfall, före och efter att det har legat på tallriken, slängs i stora behållare som sedan töms och körs iväg för att bli biogas. Denna teknik är mycket mer effektiv, på alla sätt, än att mata djuren… Men det löser så klart inte problemet med att så mycket fin och tjänlig mat slängs.

 3. Tack Greven för dina engagerade kommentarer! 🙂

  Vi på Dumpstrat önskar ju såklart att det inte fanns någon kastad fläskfilé eller annan kastad mat att dumpstra/mata djur med.

  Det är rent ut sagt helt vansinnigt att odla mat som kastas, oavsett vad som händer med maten. Det går åt en massa energi för att odla mat, samtidigt som människor svälter och jorden dukar under av vårt slöseri med dess resurser. Mat SKA inte kastas, det är alltid ett slöseri. Att den eventuellt kan göras till biogas väger tyvärr inte upp. Bättre då att minska vår energiförbrukning, så även behovet av biogas minskar.

 4. Pingback: Svinnsvin med kroniskt inflammerade magslemhinnor | Dumpstrat

 5. Pingback: Finn svinnfelen! | Dumpstrat

 6. Pingback: Problematiska djur | Dumpstrat

 7. Pingback: Därför fungerar inte avfallsskatt | Dumpstrat

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *