Smoothiebananer

Slöseriet med bananer är som bekant stort. Precis som med människor diskrimineras de bananer som inte har ett ljust och fläckfritt skal. Finns det ett samband här? Hursomhelst. Igår tog vi hem en hel låda fina klasar, vars enda brott i livet var sin fläckvis bruna hudfärg.

Men hur ska en lyckas äta upp så här mycket bananer innan de ruttnar bort? Om du har en torkugn går det utmärkt att torka skivade bananer och äta som godis eller på soygurt. Men torkade bananer hade vi redan i skåpet. Däremot var vårt förråd av smoothiebananer nästan slut.

Det vi kallar smoothiebananer är skalade och frysta bananer, perfekta för att snabbt göra kalla och sliskigt goda smoothies, milkshakes eller glass. För att det ska gå lättare att mixa bananerna delar vi dem i 3-4 cm tjocka skivor innan vi fryser dem. Skivorna lägger vi först på en plåt, för att de inte ska frysa ihop.

Igår använde vi dumpstrat bakplåtspapper för att få plats med flera lager banan på plåten.

Vi låter bananerna stå ett par dygn på plåten i frysen innan vi flyttar dem till en lufttät påse eller burk.

När det är smoothietajm är det bara att lägga i några bananbitar i en mixer. Krydda gärna med kardemumma, ganska mycket kanel, några enstaka korn salt, limejos och honung. (Vi har just nu en hel del dumpstrad citron-crema di balsamico, som vi hällde i istället för lime och honung.) För en lite matigare frukostsmoothie kan du ha i lite havregryn och solroskärnor, eller vad du nu har för gott hemma.

Täck bananerna med mjölk och/eller yoghurt. Havremjölk är godast, men allt funkar. Vispgrädde, crème fraîche, turkisk yoghurt… Vad du nu råkar ha dumpstrat för vitt och flytande på sistone.

Vissa mixrar kan gå sönder av att mixa frysta bananer (vi har pajat en), så om du vet med dig att din är lite känslig kan du låta bananerna tina lite innan du kör igång.

*Bzzzzzrrrrrtttzzzz!!1*

Dekorera gärna med en dumpstrad frukt för att du kan. Vi dekorerade denna med en plommonhalva, som tyvärr sjönk innan vi hade rattat färdigt på kameran.

Variation: Med lite mindre havremjölk, inget havregryn och lite blåbär blir detta en väldigt god mjukglass!

3 kommentarer till “Smoothiebananer

  1. Pingback: Vad ska vi ta med oss? | Dumpstrat

  2. Pingback: Den dyraste maten är den vi slänger | Dumpstrat

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *