Vad ska vi göra med allt?

Först undrar vi såklart ”Varför slänger de detta?”. Den andra minst lika vanliga dumpstringsundran är ”Vad ska vi göra med allt?”. Därför följer tre snabba och somriga soppor, som ett försök till ett litet svar på en mycket stor och svår fråga.

Kall gurksoppa
Vi hittar ofta gurka, inte sällan så många som 15-20 stycken. Dessvärre är gurka svårt att förvara en längre tid. Eftersom gurka till största delen består av vatten så går det inte särskikt bra att frysa den, men det här receptet kräver mycket gurka och är därför perfekt.

4 portioner
2 st gurkor
2 tsk salt
2 vitlöksklyftor
4 msk citronsaft
1 nypa peppar
5 dl soygurt, creme fraiche, yoghurt (ta det du hittat)

Lägg en halv gurka åt sidan, riv resten av gurkan grovt. Lägg i en skål och blanda med salt, pressad vitlök, citronsaft, och peppar. Häll över soygurt eller yoghurt och rör om. Dekorera soppan med gurkstavar från den sparade gurkhalvan.

 

Gazpacho
En fantastisk soppa på sommaren, då den serveras kall. Ursprungligen kommer den från Andalusien, men vår version kommer från svenska matbutikers soprum.

4 portioner
½ kg röda körsbärstomater
½ röd paprika, urkärnad
½ gurka
½ kruka färsk basilika
en skvätt vitvinsvinäger
en skvätt olivolja
salt, svartpeppar
vatten

Skär alla ingredienser i bitar, tillsätt en skvätt vatten, och kör soppan slät i mixer eller med en mixerstav. Späd sedan med så mycket vatten att soppan får exakt den konsistens du tycker om. Låt soppan stå och svälla i kylskåpet i några timmar innan servering, så blir den extra mustig och god. Den kan med fördel stå och vila i kylskåpet över natten. Servera gärna med brödkrutonger, om du gjort ett brödfynd nyligen och behöver bli av med sådana ingredienser. Soppan är dock lika god även utan krutonger.

Gazpacho blir allra godast på körsbärstomater, så passa på när du gör ett sådant fynd. Vid något tillfälle hittade vi flera kilo gula körsbärstomater, då bytte vi även ut paprikan mot en gul sådan för den vackra färgens skull. Gul gazpacho kan även piffas till med en grön paprika, då blir färgen nästan neongul.

 

Champinjonsoppa
Den här klassikern hjälper till att ta vara på alla kopiösa mängder champinjoner en hittar.

4 portioner
3 knipplökar
2 msk olivolja
300 g färska champinjoner
3 msk mjöl
1½ dl sojamjölk (eller komjölk om du hittat det)
en grönsaksbuljongtärning
1½ dl soygurt eller creme fraiche beroende på vad du hittat
salt, vitpeppar, muskot
1 knippa färsk persilja
ev en skätt vitt vin, om det finns någon slatt hemma

Skär löken i tunna ringar, och fräs den sedan i olivoljan i en stor kastrull. Borsta av champinjonerna med förslagsvis en liten brödpensel, och skär dem sedan i mindre bitar. Fräs tillsammans med löken i någon minut. Pudra över med mjölet, och rör ihop alltsammans till en svampröra. Häll över mjölken efter ytterligare någon minut, och rör noga så det inte klumpar sig.

Tillsätt grönsaksbuljongtärning och 5 dl vatten. Låt koka i ungefär en kvart, och mixa sedan soppan så slät som du själv vill ha den. Tillsätt soygurt, låt koka upp en gång till, och smaka sedan av med kryddorna. Persiljan kan du klippa över soppan, det blir både fint och gott. Servera gärna med brödkrutonger om du har bunkrat upp i skafferiet efter ett brödfynd.

3 kommentarer till “Vad ska vi göra med allt?

  1. Pingback: Vad ska vi ta med oss? | Dumpstrat

  2. En annan bra sak man kan göra med gurka och div. trögflytande mejeriprodukter är tzatziki. 🙂

  3. Absolut! Tsatsiki är en klassiker som alltid funkar (dessutom till nästan all mat, om du frågar mig) 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *