Att vara med i media

Vi på Dumpstrat är väl medvetna om att vi som enskilda friganer egentligen inte gör någon större skillnad, eftersom problemet med matsvinnet är på systemnivå. Det räcker inte att en handfull personer botaniserar i matbutikernas kasserade matvaror, även om den handlingen i sig är vacker och moralisk. Världen behöver sätta fokus på själva orsaken till slöseriet, och då måste vi som ägnar oss åt dumpstring höja våra röster. Vi kan inte tysta ner dumpstrandet, för då tystar vi även ner det enorma systemfel som hela tiden låter sig upprepas. Friganismen är ett handlande som i sig självt är ett argument för en större omdaning av samhället. Därför behöver detta handlande synliggöras.

Det finns en farhåga att exponeringen av friganer gör att butiksinnehavare väljer att låsa in maten. En del friganer menar därför att vi inte ska göra friganismen offentlig i media, eftersom t.ex. hemlösa som hittar sin mat bland affärernas containrar då kommer att bli utan. Vi menar att problemet med all mat som kastas tyvärr är större än så, och att slöseriet måste lyftas fram eftersom det är resultatet av ett systemfel i den marknadsliberala ekonomin.

Dessutom är det givetvis förnedrande att hänvisa hemlösa till soprum och containrar. Det är en sak att dumpstra om du har ett val att även kunna köpa maten i affärerna, men har du inte det valet så är något väldigt fel. Det felet avhjälps inte genom att affärer slänger mat som hemlösa kan plocka upp, och därför ser vi inte friganismen som någon lösning på hemlösas fattigdom och brist på mat. Genom att göra friganismen tydlig går det att visa varför rådande samhällssystem inte fungerar.

Vi på Dumpstrat har varit med i ett par reportage som har resulterat i många positiva kommentarer från oväntade håll, ofta från människor som inte läser bloggar som den här. Kollegor och grannar har plötsligt börjat diskutera problematiken med svinnsamhället. Medvetandet om systemfelet och svinnsvinen väcks.

Det finns några saker du bör tänka på när du är med i ett reportage. För det första bör du be om att få granska texten innan den trycks. Förbehåll dig rätten att dra dig ur medverkan om du inte är nöjd med vinkeln. När du granskar texten kan du kräva att få ändra citat, samt be journalisten att stryka delar.

Det finns vissa liberalfriganska klyschor och faktoider som journalister tenderar att upprepa. I flera reportage har det klippts in en liten faktaruta om att ”hushållen är de som slänger mest” eller liknande. Hänvisa journalisten till vårt inlägg om denna felaktiga uppgift.

Försök att inte falla in i en vag kritik mot ”konsumtionssamhället”, och lägg inte för mycket vikt vid att vi som individer behöver lära oss att lukta och smaka osv. Sådan lättsmält kritik tenderar att få oförtjänt stort utrymme i dumpstringsreportage, och vinklingen kan bli att vi som individer konsumerar ”fel” eller för mycket. Förvisso är det så, men problemet börjar ju med en överproduktion. Fokusera därför på grundproblemet, på ett ekonomiskt system där industrin tjänar pengar på att slösa och göra produkter med planerat åldrande. Nämn gärna att du sällan hittar produkter med passerat bäst före-datum.

Vanligen får någon polis uttala sig, samt en eller flera butiksinnehavare. Försök få journalisten att vrida fokus mot butikerna och varför de slänger så mycket, snarare än hur de ser på dumpstring. Polisen behöver inte heller nödvändigtvis uttala sig om huruvida dumpstring är lagligt eller ej, vore det inte intressantare om de svarade på huruvida det är lagligt att slänga, låsa in och mosa sönder fortfarande fräsch och fin mat? Är det inte vållande till annans död att kasta mat när personer svälter?

Här har vi sammanställt de artiklar om dumpstring som vi känner till, för er som känner att ni vill förbereda er på frågor och få inspiration av hur andra friganer har uttalat sig:
Fokus (080228), City Helsingborg (081030), City Stockholm (090601), GP (091018), ETC (110104), Metro (110128), ETC (110211), Sydsvenskan (110227), BT (110307), Sydsvenskan (110313), Länstidningen Östersund (110322), P3 (110328), Arbetaren Zenit (110705), DT (110722), SN (110727), Folket (110728), Arbetaren (111110), SMP (111216), NT (120309), NA (120519)

7 kommentarer till “Att vara med i media

 1. Kul att du hittat hit, jag följer din blogg och dina islandsäventyr :). Vi håller till på olika platser, Norrköping, Stockholm och Gnesta, bl a.

 2. Ah gör du? Funfunfun! Är hemma om två veckor igen, då fortsätter förhoppningsvis mitt bloggande om dumpstring o allt det där som jag skrev om innan 🙂 Hade varit kul att dumpstra med er nån gång om jag åker upp till Sthlm!

 3. Intressant blogg, just hittat hit och gillar den verkligen. Kul att ni t.ex. tog upp problemet med hemlösa (och för övrigt även psykiskt sjuka och missbrukare) som BEHÖVER maten för att inte svälta.

  Jag håller helt och håller med er om att det inte skall få hända att människor hänvisas till någon annans rester, men nutiden ser likväl ut som den gör idag.
  Tyvärr märker jag även att visa dumpstrare har fått girighetsmani och roffar åt sig. Vissa kommer med bilar och fyller till bredden så att alla efterkommande inte får något annat är resternas rester. Det är uppenbart att dessa människor inte kommer äta upp all mat, men tar lik väl med sig överdrivna mängder ”för att alla får ta vad dom vill”.

  Jag känner själv flera personer som har det svårt. Vissa bor i tält i skogen utanför stan. Andra är så pass folkskygga att dom knappt kan gå in i en butik. Dessa människor har ”systemet” övergivit, men dessa har hittat sin överlevnad i containrarna.

  Att ta vara på slängd mat tycker jag är jättebra, men var snäll och rensa inte containrarna systematiskt om det inte är nödvändigt. Det finns dom som inte har ett alternativ.

 4. Hej Långtidshemlös,

  Tack för din kommentar.

  Jag förstår vad du menar med folk som rensar containrar. I min stad försöker jag alltid prata med andra dumpstrare och dela på maten och information om ställena. Det tror jag är viktigt för att undvika en konkurrenssituation.

  Och alla dumpstrare jag känner till är socialt engagerade människor, som definitivt skulle avstå mat om de insåg att någon annan hade större behov av den. Med det sagt så tror jag att vissa av de som länsar containrar har massor av människor som de ger maten till, människor som kanske är så skygga och fattiga att de varken kan handla mat eller dumpstra. Eller sakna papper och inte våga riskera att träffa på väktare och polis. Men om vi pratar med varandra kan vi nog avgöra vem som bäst behöver maten 🙂

  Vårt resonemang utgår från frågan ”bör dumpstring uppmärksammas i media?” och då är vår uppfattning att dumpstring och matsvinnet är ett så pass bra exempel på kapitalismens sjuka drivkrafter, att vi tycker att det är viktigt att uppmärksamma det.

  Uppmärksamheten kan ju också göra att fattiga och skygga människor får upp ögonen för att det finns mat att hämta – det är inte alls säkert att skadan av eventuell låsning eller länsning av containrar är större än nyttan av att nya fattiga får upp ögonen för dumpstring. Dessa kan sedan hitta nya ställen som de skriver in på Trashwiki.

  Men du har helt rätt i att vi måste försöka minimera eventuell skada och inte bli giriga.

  Det verkar också vara väldigt olika situation i olika delar av landet, här i Norrköping har det funnits hur mycket mat som helst, det har inte varit möjligt att länsa containrarna (men det börjar ändras lite nu). Men jag vet att det är annorlunda i t ex Malmö och Stockholm.

 5. Hej

  Hej
  Jag är journalist på en fackförbundstidning, Kollega, och ska skriva ett stort reportage om sopor i allmänhet och matsvinn i synnerhet. Jag skulle verkligen vilja komma i kontakt med en dumpstrare som kan ge sin bild som en del av det större reportaget. Är alltså inte intresserad av att avslöja några namn eller städer eller butiker och jag kan garantera ev medverkare att få läsa igenom citat i förväg.
  Snälla hör av er till mig på tel 0705-37 84 72 eller mejla på johanna.rovira@kollega.se
  Förhoppningsfulla hälsningar
  Johanna

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *