Arbetssamhället, svinnsamhället

En helt nödvändig text för alla som dumpstrar är boken Arbetssamhället, av Roland Paulsen. Här är ett avsnitt:

”Materialkonsumtionsrelaterad ekoaktivism inbegriper bl.a. friganism (att tillvarata och leva på mat som butiker slänger), gleaning (att tillvarata och leva på svinn från jordbruk, en äldre version av friganism ), squatting (att bosätta sig i övergivna byggnader) samt halvkommersialiserade praktiker som exempelvis andrahandsshopping och bytescirklar. Dessa praktiker bildar bevis på att dagens överflöd kan hanteras på mer rationellt vis än vad arbetssamhället tillåter; de utgör exempel på vad Feenberg (1999a) kallar för subversiv rationalisering, d.v.s. en rationalisering som istället för att cementera sociala hierarkier kullkastar dem. Enbart arbetssamhällets irrationalitet gör att dessa aktiviteter gränsar till det kriminella. I fallet friganism förbjuds butiker att ställa ut matvarorna som ska kastas då de kan utgöra ”sanitära olägenheter” – de måste istället låsas in – alltmedan friganerna betraktas som tjuvar; också gleaning blir till stöld av privategendom (även när denna egendom ruttnar bort på åkrarna) och squatting översätts till ”illegalt intrång på privat område”. Dessa handlingars egentliga brott består i icke-reglerad konsumtion; en konsumtion som varken bidrar till ökade tillväxtsiffror, ökad omsättning eller ökad sysselsättning. Det är därför som dessa i grunden banala handlingar får sitt subversiva värde.”

För de som inte har tid att läsa hela boken finns ett föredrag här.

En kommentar till “Arbetssamhället, svinnsamhället

  1. Pingback: Att vara med i media | Dumpstrat

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *