This is just bananas

Svinnsvinen är numera så internaliserade i vårt medvetande att de inte ens bemödar sig om att försöka låtsas att de bryr sig i miljön. Bananer är ett av de vanligaste fynden när vi dumpstrar, men banansvinnet börjar långt innan bananerna nått butikerna. Nu går Chiquita helt öppet ut med att de svinnlar bort 7 av 8 bananer:

Vi får inte veta var de 87.5 % bananer som inte får bli Chiquita-bananer hamnar, men Dumpstrat vet ju vad vi tror. Vi hoppas att vi har fel, men alla friganer med den allra minsta generaliseringsförmåga vet ju hur bananer bananer och ännu fler bananer kastas, och detta under samtliga steg i produktionen. På svinnfronten intet nytt, alltså.

Det som skrämmer oss är att Chiquita stoltserar med detta svinn, och försöker få det att låta som något fint att endast 12.5 % av bananerna duger. På vilket sätt är det fint, när människor svälter och jorden dukar under av mänsklighetens utnyttjande av hennes resurser? Det här är inte en kvalitetsstämpel från Chiquitas sida, det här är ett riktigt lågvattenmärke. Nyliberalismen i sin allra tydligaste form. Ytterligare ett av alldeles för många exempel på att världen rasar.

 

4 kommentarer till “This is just bananas

  1. Pingback: Bananklipp | Dumpstrat

  2. Det här var intressant, men hela artikelns poäng faller ju helt utan någon som helst bevis för att övriga bananer faktiskt slängs och inte bara säljs under ett märke med ”lägre” kvalitetsstämpel? I all välmening så framstår artikelförfattaren som lätt dogmatisk när denne helt utan förankring börjar beskylla ”nyliberalism” för..ja, för vaddå? Att tillhandahålla bananer av olika kvalitet och prissättning på marknaden?

    Hemska tanke!

  3. Här har vi lagt upp en klipp om bananindustrin: http://dumpstr.at/2012/07/03/bananklipp/ Där förklaras hur bananer som inte lever upp till kvalitetskraven kastas, och i ”bästa” fall blir det boskapsfoder. Att processa mat genom djur är som bekant svinn i sig.

    Jag slog upp ordet ”dogmatisk” och det stod ”enkelspårig”. Nu är ju detta en blogg som handlar om just dumpstring och matsvinn, så det är kanske inte så konstigt om vi kör på det spåret.

    Att nyliberalismen (läs t ex ”avregleringar”) är att skylla för matsvinn kan du läsa mer om i vår serie om planerat åldrande, som visar ett konkret exempel på hur den ”fria” marknaden skapar ekonomiska incitament för att försämra produkter och öka svinnet. När företagen får fritt spelrum skiter de fullständigt i hur effektiv och miljöbelastande vår livsmedelsproduktion är, de bryr sig bara om vinst.

  4. Pingback: Vad ska vi ta med oss? | Dumpstrat

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *