Planerat åldrande, del 2 – Alpro och Oatly

I vårt förra inlägg om planerat åldrande skrev vi om hur Arla helst verkar vilja sälja lågpastöriserad mjölk. Så gärna att de anställt PR-människor för att försöka skrämma bort oss från deras minst miljöbelastande produkter. Detta förvånar kanske ingen, och så kallade ”medvetna konsumenter” köper nog redan havre- eller sojamjölk förvissade om att sådan kräver betydligt mindre resurser för att producera. Men hur står det egentligen till med miljötänket på två av de stora producenterna av havre- och sojamjölk, Alpro och Oatly?

Alpro riktar sin marknadsföring till klimatmedvetna och menar att sojamjölk ”optimerar jordbruket”, kräver 5 gånger mindre jord och 10 gånger mindre vatten[cache] för att framställa. Oatly är inte sämre och säger ”Varför ta vägen via kon för att få fram mjölk? Havremjölk är en klimatvänlig produkt.”

En annan stor fördel med soja- och havremjölk har varit den långa hållbarheten. Mjölken har hällts i lufttäta förpackningar som har kunnat stå i rumstemperatur i ett år (minst). Ingen energislukande kylning och minimerat svinn. I containrarna har soja- och havremjölk varit mycket sällsynt och endast hittats när förpackningar blivit skadade eller nedkladdade av andra varor i butiken.

Men. På senare tid har detta förändrats och numera är både soja- och havremjölk vanliga fynd. Vad har hänt? Jo, både Alpro och Oatly har börjat marknadsföra ”färsk” mjölk.

De har försökt fasa ut dessa produkter:

Och fått butikerna att kränga dessa:

De övre tre är lufttäta förpackningar som kan stå i rumstemperatur i ett helt år utan att innehållet blir dåligt (Oatly och Solhavre är samma produkt under olika varumärken), medan de sista två är tetror med en ”takås”. Luften i de senare förpackningarna gör att mjölken måste stå kyld, från fabrik till slutkonsument, och bäst före-datum sätts till endast en månad efter produktionsdag.

Dumpstrat har varit i kontakt med både Oatly och Alpro, som bekräftar att det är exakt samma mjölk i de lufttäta och luftförorenade förpackningarna. Båda företagen hävdar att luften ger mjölken en lite annorlunda smak, och Alpro benämner det som att mjölken har ”dekanterats”. Att även den lufttätt förpackade mjölken alltid ”dekanteras” när den öppnas låtsas företagen inte om.

Utan tvekan kommer företagen sälja mer soja- och havremjölk när butiker och konsumenter tvingas slänga den ”färska” mjölken pga den korta hållbarheten. Om de har planerat detta åldrande och onödiga svinn låter vi vara osagt. Vi nöjer oss med att konstatera att de hellre gör reklam för en luftförorenad ”färsk” mjölk än försöker skydda sin produkt på bästa sätt och marknadsföra lufttäta förpackningars miljöfördelar.

Vi som dumpstrar hurrar och väljer glatt den nyttigare växtbaserade mjölken framför den lågpastöriserade onyttiga komjölken. Men samtidigt suckar vi djupt. Tekniken finns för att drastiskt minska svinn och resursförbrukning, men utvecklingen går i motsatt riktning, även hos de ”schysta” företagen.

8 kommentarer till “Planerat åldrande, del 2 – Alpro och Oatly

 1. Pingback: Kort historielektion | Dumpstrat

 2. Pingback: Misslyckandet | Dumpstrat

 3. Pingback: Planerat åldrande, del 3 – Lohmanders | Dumpstrat

 4. Jag tror faktiskt att den ”färska” växtmjölken i första hand var ett sätt att få in produkterna i mejerikylen.

  Redan innan dessa produkter lanserats var det känt att växtmjölk som placerades i mejeridisken sålde mycket bättre än den som stod längst ned på hyllan med ”allergivaror”. Problemet var att få handlarna att ge upp värdefullt utrymme i kyldisken för att ge plats åt en produkt som egentligen inte kräver kyla. Med en ”färsk” produkt som måste hållas kyld ”tvingar” sig producenterna in i kyldisken, med resultatet att många handlare även flyttade dit den traditionella vakuumförpackade växtmjölken.

  På så sätt så säljer man både en ny ”fräsch” produkt samt ökar försäljningen av en gammal produkt genom exponering mot nya kunder (som tidigare var icke-konsumenter).

  Min teori innebär fortfarande att dessa företag ”luras”, men i, vad jag ser som, ett något ädlare syfte.

 5. Tack för kommentaren Mattias!
  I Oatlys fall var det så här: Redan innan de bytte till den luftförorenade förpackningen skrev de helt sonika på Oatly Havredryck att det var kylvara, max 8 grader. Och de flyttades också in i kyldiskarna i alla affärer jag besökte.
  Jag minns det tydligt eftersom jag redan då var irriterad på företagets hyckleri, eftersom de inte skrev på ICA Solhavre-förpackningen att det var kylvara. Det var ovärdigt ett företag som hävdade sig värna miljön att tvinga fram energislöseri, ansåg jag.
  Sedan så kan ju en förändring tjäna flera syften. Både vara planerat åldandre och ett sätt att ”få in” produkterna i kyldisken (vilket alltså även det är miljösvineri, elektricitetssvinn).

 6. Pingback: Planerat åldrande del 8 – Oatly igen | Dumpstrat

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *