Planerat åldrande, del 1 – Arla

Arlas mellanmjölk säljs i fyra olika varianter. Det som skiljer dem åt är vid vilken temperatur de pastöriseras.

De två första är lågpastöriserade (72-74 °C), Klövermjölken är högpastöriserad (80 °C) och den med lång hållbarhet är UHT-behandlad (140 °C). Samma mjölk hettas alltså upp i tre olika temperaturer och hälls i tre olika förpackningar (förutom den ”ekologiska” mjölken som bara går att köpa som lågpastöriserad).

De olika varianterna skiljer sig inte åt i näringsinnehåll. De varierar lite i smak, men den avgörande skillnaden består i hur de måste förvaras och hur snabbt de börjar smaka dåligt. Den lågpastöriserade måste stå kylt och blir dålig på bara några dagar, den högpastöriserade måste stå kylt men håller sig lite längre, och den UHT-behandlade klarar sig i rumstemperatur i (minst) fyra månader.

Att kalla den UHT-behandlade mjölken för den mest miljövänliga av de fyra är inte särskilt kontroversiellt. Den kräver ingen onödig kylning i transport, butik eller hem. Svinnet minimeras i alla led pga den långa hållbarheten. Den möjliggör även storhandling, vilket minskar de onödiga ”bara handla ett par mjölk”-resorna till affären.

Om Arla vill minska svinnet, som de påstår, borde de inte försöka gå över till UHT-behandlad mjölk? De borde väl åtminstone försöka marknadsföra UHT-mjölken med de miljöfördelar den har?

I alla händelser är ett absolut minimikrav för ett företag som vill minska svinnet är att inte försöka skrämma bort kunderna från sina svinnminimerande varor. Frågan är vad Arla sysslar med när de skriver såhär om UHT-mjölken på sin hemsida:

”Dock kan den höga temperaturen ge en något sötare, lite kokt eftersmak. Därför rekommenderar vi att du helst dricker den kyld.”

För det är väl inte planerat åldrande?

2 kommentarer till “Planerat åldrande, del 1 – Arla

  1. Pingback: Planerat åldrande, del 2 – Alpro och Oatly | Dumpstrat

  2. Pingback: Planerat åldrande, del 5 – Arla igen | Dumpstrat

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *