Glödlampskonspirationen

Har ni sett SVT:s Dokument utifrån-dokumentär ”Glödlampskonspirationen”? Den handlar om hur industrin gör produkter med ”planned obsolescence”, planerat åldrande. Marknadens ekonomiska ”logik” gör det lönsamt för stora företag att försämra produkter så att de går sönder/slits ut/blir dåliga fortare. På så sätt tvingas vi köpa nytt oftare och industrin får sälja mer.

I vilken mån jobbar livsmedelsindustrin med planerat åldrande? Det tänkte vi på Dumpstrat ta reda på. Har ni några tips på livsmedelsprodukter med inbyggt planerat åldrande? Har ni sett förpackningar som försämrats för att göra hållbarheten kortare? Är t ex lågpastöriserad mjölk att betrakta som planerat åldrande? Tipsa Dumpstrat på info@dumpstr.at!

Här kan ni se Glödlampskonspirationen på SVT Play fram till den 13:e juni. Undrar om SVT ser det komiska i att de byggt in planerat åldrande i dokumentären om planerat åldrande 😉

En hundra år gammal glödlampa

En kommentar till “Glödlampskonspirationen

  1. Pingback: Planerat åldrande, del 1 – Arla | Dumpstrat

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *