Saltå Kvarn

Saltå Kvarn försöker bygga ett varumärke förknippat med ekologiskt tänk. På deras hemsida står till exempel följande:

Klimatförändringarna är vår tids största utmaning. Saltå Kvarns ambition är att minimera vår klimatpåverkan.

– Saltå Kvarn, Vad vi tror på

Det låter jättebra att minimera sin klimatpåverkan tycker vi på Dumpstr.at såklart, och en del i detta är naturligtvis att motarbeta matsvinnet och istället ”skapa en hållbar, medveten och moderat konsumtion”. Dumpstr.at har därför besökt Saltå Kvarn för att se om de klarar dumpstringstestet, som går ut på att inte belasta vår redan ansträngda miljö genom att vara ett svinnsvin.

Även Saltå Kvarn har en baksida, och där hittade vi den här låsta containern märkt ”Returbröd”. Eftersom den var låst kunde vi inte se hur mycket bröd som låg i den, men av doften att döma (tänk doft av nybakat utanför ett bageri) så var den långt ifrån tom. Tyvärr. Saltå Kvarn klarar alltså inte dumpstringstestet, eftersom de också tycks slänga mycket.

2 kommentarer till “Saltå Kvarn

 1. Ja, förutom då att de även har ”biodynamiska” produkter (baserat på Rudolf Steiner-ideologin med homeopati etc.). Bl.a. innebär ett av de åtta alternativa konstgödsel-preparaten att man ska slakta (åtminstone) en kronhjort – och jag citerar Wikipedia:

  502: Röllekablommor pressas in i urinblåsor från kronhjort, placeras i solen under sommaren, i marken under vintern och grävs upp på våren.

  Detta kan göra det svårt för bl.a. djurrättsaktivister att i många fall äta Saltå Kvarns produkter, då det på deras hemsida stoltseras med att de följer dessa metoder: ”På Saltå Kvarn har vi förädlat biodynamisk spannmål sedan 1964.” (hemsidans framsida)

  Man hade ju kunnat tro att det här faktiskt har en grund i vetenskap och att en del preparat från naturen när de konsumeras av jordens bakterier, småkryp och maskar faktiskt resulterar i en mer näringsrik jord. Detta fungerar dock inte då man använder fullkomligt otillräckliga mängder av respektive näringsämne:

  Ett till tre gram av varje kompostpreparat tillsätts stallgödsel genom att placera det i gödselhögen i ca 50 cm djupa hål med två meters avstånd.

  Så att Saltå Kvarn skulle ha någon som helst slags förståelse för ekologi i enlighet med vetenskapliga rön ter sig mycket osannolikt.

 2. Ja, alltså, biodynamiskt är ju ett helt kapitel för sig. Dumpstringstestet går primärt ut på att undersöka svinnet, men vi tackar för fina kommentarer som visar svinn som inte granskats av oss. Som i det här fallet – det potentiella bisarra svinnet av kronhjortsliv.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *