Shit butiker säger till dumpstrare

När dumpstring uppmärksammas i media får ofta butikerna uttala sig om hur de ser på problemet med matsvinn. De skyller alltid ifrån sig, lägger ansvaret för svinnet på hushållen och passar ibland på att försöka skrämma bort dumpstrare. Journalisterna låter dem oftast stå oemotsagda. Därför svarar nu Dumpstrat på shit butiker säger. Vi tar det i kronologisk ordning:

Sanitär olägenhet!

”Butikerna ska inte lämna mat i sopor så att folk kan komma åt det – det riskerar att bli en sanitär olägenhet”

– Tomas Svaton, vd på Svensk dagligvaruhandel, City 2009-06-01

Dumpstrat: I så fall är era butiker sanitära olägenheter. I dem ligger ju, precis som i containrarna utanför, massor av färska grönsaker, omogen frukt och vakuumförpackade varor som folk kan komma åt.

Vi är tvungna att slänga!

”Vi har en lagstiftning som kräver att vi slänger mat som passerat bäst före-datum, och det även om maten fortfarande går att äta”

– Tomas Svaton, vd på Svensk dagligvaruhandel, City 2009-06-01

Dumpstrat: Nej Tomas. Enligt Livsmedelsverket är det fullt tillåtet att sälja mat med passerat bäst före-datum. Det är ingen skillnad på varor vars datum inte är passerat och andra, ni ansvarar alltid för att varorna är tjänliga. Det är de nästan alltid även efter givet datum. Vi misstänker att ni inte vill sätta ett rimligt pris (t ex gratis) på äldre varor eftersom ni tjänar mer på att sälja dem till fullpris. Med detta sagt slänger ni ju de flesta varor innan bäst före-datum har passerat.

Kunderna vill att vi ska slänga!

”Alla tomma hål måste fyllas igen. Annars blir det så ödsligt och trist. Det vill kunderna inte.”

– Butiksbiträde, Ica Maxi, GP 2009-10-18

Dumpstrat: Säger en utebliven försäljning något om vad kunderna ”vill”? I själva verket är det ju butiksägarna som vill något, nämligen att förmå kunderna att köpa mer. Gärna varor med kort hållbarhet som kunden inte hinner äta upp. Vi har alla varit med om att komma hem med varor vi egentligen inte ville ha, bara för vi var hungriga och något smaskigt stod där precis framför högerhanden. Det är inte kunderna som efterfrågar överfyllda butiker, det är butiksägarna.

Kunderna är för kräsna!

”Kunden idag är väldigt kräsen, bröd ska ha bakats samma morgon även om bästföredatumet är om en vecka och bananer får inte ha en fläck. Dessutom ska hyllorna vara ständigt fulla och eftersom försäljningen är väldigt varierande så är det svårt att pricka in precis rätt mängd inköp av varor. Allt detta resulterar i att mat slängs.”

– Andreas Fondell, butikschef på Willys i Lund, Sydsvenskan 2011-02-27

Dumpstrat: Eller är det du som är kräsen med hur stor vinst du ska ha, Andreas? Ni i dagligvaruhandeln är duktiga på att framställa er bransch som prispressad, men i själva verket plockar ni ut övervinster. Dagligvaruhandeln har historiskt haft betydligt bättre avkastning på sitt kapital än andra branscher i Sverige, detta trots att ni egentligen inte ”behöver” det. Branschen är varken känslig för konjunktursvängningar eller kräver några stora långsiktiga investeringar. Människor måste alltid äta och butikerna hyr sina lokaler. Ni butiksägare täljer guld med steckkodsläsare och har mage att skylla ert gigantiska slöseri på era ”kräsna” kunder.

Kunderna köper för mycket!

”Utan att vetenskapligt kunna bevisa det, är Ola Hollerup säker på att det procentuellt sett slängs mer livsmedelsvaror i hemmen än i butikerna. Han menar att det beror på den okunskap de flesta har om hur färska varor ska lukta eller smaka.
– Förr fanns det inga datummarkeringar, man fick istället jobba med sinnen som smak och lukt. Hemma vid kylskåpet tar vi i dag inte hand om produkterna som vi borde göra.
– Som handlare vill jag att vi ska köpa så mycket som möjligt. Egentligen pratar jag därför emot mig själv när jag säger att vi bara ska köpa det vi använder, säger Ola Hollerup.
– Men konsumenterna handlar generellt för mycket och vi producerar och slänger för mycket. Detta är ett samhällsproblem som många medvetna konsumenter i Lund försöker göra något åt.”

– Ola Hollerup, butikschef Ica Malmborgs, Lund, Sydsvenskan 2011-03-13

Dumpstrat: Nej Ola, du pratar inte emot dig själv. Du svär dig fri från ansvar och skuldbelägger kunder som inte är ”medvetna”. En vanlig människa som utmattad stresshandlar på väg hem från jobbet har inte ork att då gå på ett nytt arbetsskift, det som ”medveten konsument”. I en sak har du dock rätt, att det du vill är att vi ska köpa. ”Så mycket som möjligt.” Tack för info.

Det var inte vi som slängde!

”Märkligt, vi har inga varor ute på natten. Vi har allt ätbart inomhus. Det är bara det brännbara som vi förvarar utomhus.”

Nicko Blagovic, Ica Östersund, Länstidningen Östersund 2011-03-22

Dumpstrat: Ingen tror på dig, Nicko. Som bekant slängs matavfallet i containrar märkta ”brännbart”.

omvärldsfaktorerna!

”– Det jag vet är vi slänger förhållandevis lite kött egentligen, utan det som vi huvudsakligen slänger från våra butiker det är ju frukt och grönt. Det är sådant som antingen har blivit skadat och dåligt eller där bäst före-datum har gått ut
– Det är det är väldigt svårt att säga exakt hur mycket varor som kommer gå åt. Det här påverkas också mycket av omvärldsfaktorer. Det är ju litegrann sådär som med… Är det på våren och det börjar bli fint väder ja då vill alla ha kanske en fläskkarré eller en flintastek eller någonting och grilla. Skulle det plötsligt börja regna den helgen då är det ingen som grillar och då står vi där med all den maten kvar.
– Det kan också vara så att det är ett TV-program där man lagar till någon rätt som alla sen vill laga till med alla ingredienser och sådär. Så att det varierar väldigt mycket beroende på yttre omständigheter.”

Magnus Melin, presschef Coop, SR P3 2011-03-28

Dumpstrat: Intressant att du först säger att ni inte slänger så mycket kött, men när du ska ta ett exempel på hur det är ”yttre omständigheter” som tvingar er att slänga så är det just kött du tar som exempel. Vi som dumpstrar vet att det kött något som det slängs väldigt mycket av. Verkligen inte bara på våren. Och hur tänkte du dig att matlagningsprogrammet skulle göra så att ni slänger mer? Är det så att ni chansar på att ni ska sälja en vara som varit med i TV och då köper in för mycket av den?

Det är svårt att göra prognoser!

– Jag kan tyvärr inte svara på hur mycket vi slänger, det ingenting vi redovisar publikt. Men vi har väldigt bra koll på hur mycket vi slänger. All butiksdrift handlar ju om att försöka förutspå hur mycket vi kommer att sälja. Men eftersom det är färskvaror vi jobbar med så har de ju en viss hållbarhet och tyvärr ibland så räknar vi inte riktigt rätt eller gissar vi inte riktigt rätt. Jag vill egentligen inte använda uttrycket ”gissar”… Vår prognos stämmer helt enkelt inte riktigt alltid. Och då blir det tyvärr varor över som vi måste slänga.

Glenny Särnström, ansvarig avfall och återvinning Willys, SR P3 2011-03-28

Dumpstrat: Men Glenny, frågan är ju utifrån vilka variabler ni gör prognosen. Uppenbart är att ni systematiskt köper in för mycket varor. Ni förlorar tydligen mindre pengar på att slänga fullt ätbar mat än ni gör på att ha slut på vissa varor ibland.

Vi slänger inte så mycket!

”Av säkerhetsskäl är det inte okej [att dumpstra]. Jag tycker inte vi slänger så mycket mat. Vi ger även bort viss kasserad mat till bönder, så allt slänger vi faktiskt inte.”

Niklas Andersson på Ica Maxi i Norrköping, NT 2012-03-09

Dumpstrat: Är din omtanke om oss verkligen helt ärlig, Niklas? Vi upplever det som riskfritt att dumpstra. I butiken däremot kan ju vad som helst hända, hyllor kan rasa och andra kunder kan ha tappat hala saker på golvet.

Och jo, ni slänger mycket. Vi vet.

2 kommentarer till “Shit butiker säger till dumpstrare

  1. Pingback: Vad ska vi ta med oss? | Dumpstrat

  2. Pingback: ”Friganer-våga leva på överflödet” | Häxanmexan

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *