Dumpstrat kött

Kött är ett vanligt fynd bland butikernas kasserade matvaror. Vi har till exempel sett hur de vid en av Sveriges mest exklusiva matbutiker kört ut en varuvagn med fem stora plastsäckar fyllda med kött vars sista förbrukningsdatum legat flera dagar fram i tiden. Varför, frågar vi oss. Det är en vanvettig värld.

Det finns dock en sak vi aldrig tar med oss från containrarna, och det är just kött. Vi är vegetarianer sedan flera år tillbaka, främst av etiska skäl men det finns även en emotionell dimension i vårt kostval: Det känns helt enkelt inte bra att äta kött. Däremot tar vi med oss ägg och mejeriprodukter när vi hittar sådana (vilket vi väldigt ofta gör, nästan lika ofta som vi hittar kött). Även om vi sällan kompletterar våra friganfynd med mejeriprodukter (varför vi nu skulle göra det – en gång fyllde vi frysen med 30 olika hårdostar med minst en vecka kvar enligt datumstämpeln) så har vi alltså valt bort att äta uteslutande veganskt, men vi har inte valt bort att äta uteslutande vegetariskt.

När det gäller sopfynd så tänker vi att det är upp till varje frigan att avgöra om hen vill äta kött, ägg, och mejeriprodukter. Du bidrar inte till någon industri alls då du lever på den mat som klassats som sopor, så ta med dig de varor du kan tänka dig att äta. Den moraliska aspekten i att äta animaliska produkter såsom kött, ägg, och mejeriprodukter kan (och bör!) naturligtvis diskuteras, men som frigan anser vi att vi rör oss i en gråzon beträffande dessa val. Känn själv efter vilken väg som känns bra för dig. Vi känner både veganska och köttätande friganer, och det finns friganer som enbart äter kött om de hittat det i containrarna, men som aldrig äter kött annars.

 

7 kommentarer till “Dumpstrat kött

  1. Jag tänker mig också att det finns en psykologisk aspekt av det. Att varje gång man äter kött affirmerar man köttätandet, att man sänker den framtida ribban för att äta kött. Men det är inget jag har någon data på. Om någon har forskning som bekräftar eller dementerar min tes får man gärna tipsa!

  2. laxsill: Jag tror att du kan ha rätt i det, men har inte heller någon empiri bakom detta. Skulle dock gärna undersöka det vidare. Återkommer eventuellt i frågan 🙂

  3. Jag tänker nog som laxsill, jag med. Var köpevegan (haha, lustigt uttryck) som åt dumpstrade mejeriprodukter och ägg men som nu är ”helvegan” igen. Tänker att, för min egen del, vill jag nog bryta helt med djurförtrycket och vara en tydlig motpol till animalienormen även om jag ändå inte röstar med plånboken.

  4. Ja, jag börjar också känna så. Nu bjuder jag t ex alltid på mejeriprodukter när jag har gäster, det känns fel. Dessutom känns det inte nyttigt med allt mättat fett.

  5. Pingback: frisésallad med pocherat ägg | Dumpstrat

  6. Pingback: Rättvisebrännmärkt | Dumpstrat

  7. Jag tycker man kan ta köttet och koka det till hund och kattmat, det blir garanterat högre kvalité på sådan mat till husdjuren än det man köper till dem annars. 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *