Läsarbrev

Dumpstr.at får en del mail om dumpstring. Här är ett utdrag ur ett av dem:

När jag var ute och rekade så cyklade jag förbi ett ICA Maxi. De hade säkert tjugo tunnor på baksidan, men det är ett stängsel med hänglås på grinden. Dock är själva staketet en bit upp från marken så en SKULLE kunna krypa under… Som proffs-dumpstrare, vad är er åsikt om det? Det handlar ju om ett intrång, men jag skulle inte ha sönder någonting, inte bryta upp något lås eller så… Och givetvis inte stöka till! Men, jag är ny på det här, och jag har förstått att åsikterna går isär lite här. Jag vill inte bryta mot dumpstrar-etikett liksom… men tunnorna är lockande. Vad är din/er åsikt?

Vår åsikt i den här frågan är mycket klar. Det är FEL att låsa in mat. Därför är det INTE FEL att försöka ta sig in till maten. Om det är olagligt eller inte, är inte helt självklart. Säkert går det att bli dömd för ”olaga intrång”, men ärligt talat: Är saker nödvändigtvis fel bara för att de är olagliga?

En sak man kan tänka på när man funderar över vilken sida om lagen man vill stå på, är att lagar inte alltid är bra enbart för att de är lagar. Tänk på alla de lagar som finns i förtryckande regimer, där deras enda syfte är att passivisera och stävja människorna som lever i dessa samhällen. Tänk även på de förtryckande lagar som funnits i Sverige. Exempelvis har homosexualitet, som bekant, länge varit olagligt medan däremot ett tydligt förbud mot aga inte infördes i Sverige förrän år 1979. Att något är olagligt betyder inte att det är moraliskt fel, och lagen kan heller inte fungera som måttstock för vad som är moraliskt rätt. Det viktiga här är att agera sant och moraliskt, och det gör du när du dumpstrar – oavsett om du bryter mot lagen eller ej.

Det butikerna gör när de gömmer, vandaliserar och låser in fullt ätbar mat så att den ligger och ruttnar bort, är ett långt värre brott än detta påstådda ”intrång”. Ingen har heller, vad vi vet, blivit dömd för något i samband med dumpstring.

Maila gärna fler frågor till info@dumpstr.at

En kommentar till “Läsarbrev

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *