Dumpstrade röror

Det största problemet för oss som dumpstrar är vad vi ska göra av all mat vi hittar. I bloggen kommer vi därför att posta recept vars ingredienser är sådant vi ofta hittar.

Röror är ett perfekt sätt att ta vara på stora mängder grönsaker. Man kan ha rörorna som pålägg på smörgås, som tillbehör till vilken rätt som helst, eller som huvudrätt tillsammans med ris, pasta, eller vad man nu känner för (och har hittat).

På bilden (överst, sedan medsols): Röd pesto, ärtpesto, ajvar, basilikapesto, baba ganoush. Vi behöver väl inte säga att allt på bilden är dumpstrat – det är väl underförstått?

Röd pesto på soltorkade tomater
Till det här receptet kan man självklart använda soltorkade tomater, men det är betydligt vanligare att vi hittar färska tomater än torkade sådana. Därför beskriver vi här hur du själv kan torka tomater att använda i röd pesto och en massa andra sammanhang.

Torkade tomater (i butiken kända som ”soltorkade”, men det är faktiskt ingen sol involverad!)
Ta ett gäng färska tomater. Skär dessa i 2-4 klyftor. Mindre bitar torkar snabbare, men de ska inte vara för små. Skär bort stjälkfästet. Lägg tomaterna med skalsidan nedåt på en ugnsplåt. Låt torka i mitten av ugnen, ca 200  ̊C, i 3-4 timmar. Låt en handduk ligga mellan ugnen och luckan, så den är lite öppen. Öppna luckan helt några gånger, detta för att släppa ut en del av fukten.

Tomaterna är färdiga när de ser hopskrumpna ut, och är nästan helt torra. När de börjar bli färdiga kan du stänga av ugnen och låta dem torka på eftervärme. Ta sedan ut tomaterna och låt dem torka ytterligare i några timmar i rumstemperatur. De kan med fördel stå i rumstemperatur över natten, eller så länge som ett helt dygn. Observera att tomaterna inte får vara fuktiga när du förpackar dem, då blir de lätt dåliga.

Röd pesto
1⁄2 dl olivolja
1 dl vatten
2 msk citronsaft
1 msk hackad vitlök
2 dl ”sol-”torkade tomater (se ovan)
1⁄2 dl solroskärnor eller nötter, t.ex. pinjenötter eller valnötter
salt och peppar

Mixa alla ingredienser till önskad konsistens.

Ärtpesto
Världens enklaste och en av de absolut godaste rörorna. Fantastisk som ensamrätt tillsammans med pastafjärilar.
5 dl gröna ärtor, kokta
2 st vitlöksklyftor
1 msk olivolja
en skvätt vatten
salt, peppar
eventuellt några valnötter (när du hittat sådana)

Om ärtorna är frysta så snabbtinar man dem i hett vatten. I annat fall är det bara att mixa dem tillsammans med övriga ingredienser. Späd med vatten så peston får exakt den konsistensen du önskar. Smaka av med salt och peppar. Att även mixa ner några valnötter blir jättegott, men är inte nödvändigt.

Ajvar
Det är vanligt att hitta paprika. Då kan man enkelt och snabbt göra ajvar. Vi brukar ha lök och ibland även aubergine i vår ajvar.

5-7 st röda paprikor
eventuellt 1 aubergine
1 st gul eller röd lök
lite olja
salt, peppar
vinäger

Rensa bort paprikafröna, lägg paprikabitarna (och eventuellt en delad aubergine) med skalsidan på en ugnsplåt. Grilla tills skalen är alldeles svartbrända och bubbliga. Stek under tiden finhackad lök i oljan, på svag värme, tills löken är mjuk och genomskinlig.

Ta ur grönsakerna ur ugnen. Låt svalna och dra sedan bort skalen. Mixa tillsammans med löken. Smaka av med salt och peppar, och eventuellt en skvätt vinäger.

Basilikapesto
Färska örter hittar vi ofta. Basilikan är perfekt till en riktigt god pesto.

2 krukor färsk basilika
2 st vitlöksklyftor (eventuellt mer om du tycker om vitlök)
1 msk olivolja
nötter av något slag, t.ex. pinjenötter, cashewnötter
salt, peppar
en skvätt vatten

Mixa basilikan tillsammans med vitlöksklyftorna, oljan, och nötterna. Smaka av med salt och peppar, späd eventuellt med vatten om konsistensen inte blir så krämig som du önskar den.

Baba Ganoush
Eftersom aubergine är bland det vanligaste vi hittar, så är det bra att snabbt och lätt kunna göra något riktigt gott av dem. Baba Ganoush är en fantastiskt god röra som är särskilt bra om man hittar en skadad aubergine. Bara att skära bort det skadade och göra baba ganoush på resten!

2 st auberginer
1⁄2 tsk citronsaft
1⁄2 tsk spiskummin
1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja
salt, peppar

Skär några snitt i auberginerna, lägg dem på en plåt och ställ in i ugnen, 250  ̊C. Låt stå i ca 20-30 min. De kommer att bli mjuka, och skalen kommer att bli brända. Låt svalna, dra av skinnet, och mixa tillsammans med citronsaft, vitlök, och en skvätt olivolja. Smaka av med salt och peppar.

5 kommentarer till “Dumpstrade röror

  1. Pingback: Tofu, fil, ost och öl | Dumpstrat

  2. Pingback: Honungsglaserade rotsaker | Dumpstrat

  3. ”Sol”torkade tomater låter asgott ju! någon idé om hur man kan lägga in dem i olja så de blir ”marinerade” om man vill ha de i sallad eller dylikt?

  4. Pingback: Blomkålspuré | Dumpstrat

  5. Pingback: Ruccolapasta | Dumpstrat

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *