Att hitta maten

Det är inte svårt att dumpstra. Man förlorar inte nämnvärt mycket mera tid på att leta mat bakom butikerna jämfört med att göra det inuti, och samma hygienregler och kräsenhet gäller oavsett om vårt matintag är samhälleligt sanktionerat eller ej. Det enda problemet med friganlivet, som den lydiga konsumenten är befriad ifrån, är att hitta matdistributörer där den bortslängda maten är tillgänglig. För att ta ett exempel baserat på vår erfarenhet uppskattar vi att bara några procent av Stockholms och Norrköpings grossister och butiker förvarar maten på ett åtkomligt sätt. Resten låser antingen in svinnet i soprum och kylrum eller så mosas allt samman i förseglade containrar.

När man väl har hittat ett ställe, vilket kan ta en vecka eller två av kvällsutflykter i värsta fall, så är mer än hälften vunnet. Det går att leva långt och länge på enbart en svinnkälla. Med fler matställen kan man unna sig större kräsenhet än den rikaste av konsumenter – så ge aldrig upp jakten!

Rikliga svinnkällor, d.v.s. distributörer som är sämre på att ta tillvara på jordens resurser, utgörs främst av grossister, bagerier och dagligvaruhandel i form av stormarknader och lokala butiker. Näringar där svinnet är lägre och oavsett kommer i mindre trevliga former är exempelvis restauranger, caféer, kiosker och närlivsbutiker. Särskilt underskattade dykställen finner vi främst hos grossisterna. Här är även maten som tillgängligast – svinnet placeras i regel på lastkajerna bredvid godsmottagningen. Så även på baksidan av butiker och stormarknader, men när dessa är inbyggda i större fastighetskomplex kan det vara svårare att komma åt denna baksida. Ett hett tips är då att börja leta i parkeringsutrymmet. Eftersom svinnet vanligen töms på daglig basis måste det vara tillgängligt för sopbilar. När du letar på ställen som är svåråtkomliga för motorfordon så kommer du antagligen inte heller att hitta något.

Trashwiki samlar ställen i Sverige vars kastade mat är tillgänglig för oss. Hitta tips på ställen där, och lägg till nya ställen om/när du hittar dem!


Säckar av kastade färska grönsaker som det inte är något som helst fel på, hittade utanför en grossist.

5 kommentarer till “Att hitta maten

  1. Pingback: Att hitta maten, del 2 | Dumpstrat

  2. När ni hittar stora parrtier av grönsaker på en lastkaj, hur vet ni då att varorna inte ska transporteras till en lokal lantbrukare? Jag har själv, med en överenskommelse från butiksägaren, ”dumpstrat” foder till familjens grisar, och en ganska stor andel av Sveriges slaksvin föds upp på divere restprodukter från livsmedelsindustrin. Hur ser ni skillnad? För jag utgår från att så pålästa och medvetna som ni verkar så har ni reflekterat över detta 🙂

  3. Pingback: Ny stad, nya containrar | Dumpstrat

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *